Mix&Match

В дома на арх. София Петрова

Елка Влаховска 17 May 2017

Студиото е място за творчество

Снимка: Венцислава Василева

Смелото смесване на декоративни традиции и стилове е трудно за усвояване умение, но не и ако си едновременно архитект и имаш артистични наклонности. Не случайно арх. София Петрова е кръстила собственото си студио SOF arch&art – във всеки интериор, който прави за клиент, както и в собствения си дом, сред рационалните архитектурни решения „звънват“ артистични акценти. Окото ненаситно открива все нови и интересни неща, а душата усеща комфорт.

Апартаментът е изграден с прекрояване на тавана на къща от 1927 г. Как изглеждат нещата първоначално? Небето се вижда през продънения покрив, отвсякъде стърчат изгнили греди и дъски, сред влагата мухлясват с години боклуци. Но мястото предлага поглед във всички посоки над софийските кооперации и старите дървета в тихите дворове на известен с историята си централен квартал и може да се превърне в дом мечта.

арх. София Петрова

Арх. София Петрова прави цялостен проект, с преработка на инсталациите, изграждане на изцяло нов покрив и отваряне на по-големи прозорци, спазвайки ритъма на фасадата.

„В интериора реших да не залагам само на един стил, макар че много харесвам модернизма и минимализма, а избрах да съчетая идеята за лофт с рустикални и винтидж елементи – разказва София. – Избрах този подход с уважение към самата сграда и с усещане за нейната традиция, дух и време. Аз харесвам естествените материали, така че дървото идеално ми пасва.“

В дома, в който живее с приятеля си, дървото е навсякъде – и във видимите греди на покрива, и в дюшемето, и в направените по проект гардероби и кухненско обзавеждане. Оригиналният елемент от дърво е клонът, който София си донася от Витоша, за да го превърне в артинсталация с практична функция на закачалка.

От стария гредоред са запазени здрави греди, които са използвани в конструкцията на леглото в спалнята и в шкафа в банята. София допълва това усещане за уют и с домашните текстили – фини памучни пердета, ръчно бродирани или тъкани покривки, които, макар че са винтидж, не носят старовремско внушение. Спалнята е наистина романтичен оазис с лампичките, окачени като огърлица на гредите в средиземноморски стил и с полюшващия се оригинален „капан за сънища“ – индианския амулет за предпазване от зли духове.

София никога не би внесла в дома си пластмасови предмети или неща, които са прекалено бъбриви и нарушават чувството й за естетика. Иначе не се ограничава да смесва епохи, самобитна култура на различни етноси и дори стрийтарт. Миксира така, че човек се чувства в хармония със себе си и общува приятно в тази среда.

София Петрова обича да съчетава камък, дърво и метал. В кухнята, по продължение на външната стена, по неин проект са вградени всички необходими за домакинството уреди, в дъното е дървената етажерка за съдове и подправки с красив акцент до нея – метално цвете. Кухненската маса се прибира към стената, а долната й повърхност е огледало. Купите и декоративното яйце от керамика кореспондират оригинално с възглавничките, интерпретиращи модерен градски фолклор, те са авторска ръчна изработка на Мариета Петрова-Иванова (www.marado.bg).

„Колкото по-различни и противоположни по време и с различен дух неща смесваш, толкова е по-трудно – казва София. – Но това дава характер и индивидуалност на дома. Няма грозни цветове – във всяка ситуация има място за цвета и колкото повече хармония носи човек в себе си, толкова повече започва да я открива.“

Повече информация как се прави модерен лофт може да видите на www.sofarchart.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР