Вино от глухарчета

Диана Шингарова 28 April 2021

Снимка: Диана Шингарова

Тази митологична напитка, освен в литературата, може да присъства и в горещите ви летни следобеди, поднесена в кристална чаша и с много лед. Не подминавайте красиво нацъфтелите поляни с глухарчета покрай дома ви, а пригответе цветна и разпалваща въображението напитка, каквато е лятното вино от глухарчета.

Необходими продукти: 3 ч.ч. цветчета от глухарчета, 3,5 литра вода, 6 ч.ч. захар, 300 г бели стафиди, 2 лимона, 2 портокала, 8 пръчици карамфил, 1 пакетче суха мая.

Начин на приготвяне: Наберете цветчета от глухарче. Старайте се да има възможно най-малко от зелената част на растението. Сложете водата да кипне и залейте цветчетата. Оставете да преседят една нощ. Прецедете. Добавете стафидите, лимоновите и портокаловите кори, пръчиците карамфил. Сложете да кипне, добавете захарта, за да се разтвори лесно, и варете 20 минути. Прецедете и оставете малко да се охлади. Активирайте маята, като я сложите в малка купичка с топла вода за десетина минути. Добавете към топлия сироп от глухарче и подправки. Добавете изцедения сок от всички цитруси. Разбъркайте добре. Пресипете сместа в стъклени бутилки. Оставете ги за ден на топло и после ги преместете на хладно за три седмици с леко открехната капачка. Когато виното стане готово след 3 седмици, съхранявайте в плътно затворени бутилки за шест месеца до една година. С течение на времето цветът му се избистря и добива лека прозрачност.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР