В дома на Джована и Оскар Енгелберт

Виртуална разходка в стокхолмския апартамент на звездната двойка

Александра Рамирез 25 April 2017

Добрият стил на Джована Баталя не се ограничава само до дрехите. Миналата година италианката каза „ДА“ на шведския предприемач Оскар Енгелберт на приказна сватба на остров Капри и прие фамилията му. Двойката е известна с бляскавия си начин на живот, обикаляйки целия свят, но поставя основите на общия си дом в Стокхолм. Когато моден редактор и строителен шеф се заемат със задачата да изберат и обзаведат своето жилище, обикновено резултатът е много добър! Надникваме отблизо благодарение на Architectural Digest.

След пищната 3-дневна сватбена церемония през юни, много от приятелите им се зачудиха дали пък това не е прощалното парти преди семейния живот по домашни пантофи. Младоженците обаче нямат никакво намерение да спират с бързите обороти и докато работата ги праща до всяка точка на земното кълбо, те избират да свият гнездо в елегантен апартамент в сграда от 1800 година в стокхолмския миниостров Юргорден в централната част на града. В този квартал Оскар е прекарал голяма част от детството си. Тук се намират и много от историческите сгради и музеи, а Джована го описва като изключително тихо място. Те се срещат за първи път през май 2014 и Стокхолм е една от първите дестинации, която посещават заедно. Отиват там през август и Джована е наистина очарована: „Това е град от приказките. Светлината е пленяваща, улиците са зелени и е толкова красиво да бъдеш заобиколен от вода. Навсякъде, където погледна, има лебеди. Като от картина на Магрит – не виждаш къде свършва морето и къде започва небето.“

Преди старта на семейния им живот, двамата искат да го реновират, но и да запазят специфичния чар от 19-ти век. В апартамента има 3 спални и 4 бани, а реставрацията е „сдържана и модерна“ по думите на Оскар. „Този дом е 100% отражение на това, което харесваме и колекционираме. Всеки един предмет има собствена история – къде и кога сме го купили“, казва той. Не използват услугите на архитект или интериорен дизайнер, а разчитат на собствените си познания и усилия. Оскар основава фирмата си OscarProperties през 2004 и е конструирал сгради по цял свят, работейки с именити архитекти като Рем Колхас и Бярке Ингелс, а пък Джована в качеството си на моден редактор и стилист в издания като W и японския Vogue има набито око за мода и изкуство. Докато Оскар залага на по-изчистен и приглушен дизайн, то мисис Енгелберт предпочита метода „more-is-more“. В началото тя си мислела, че вкусът му е твърде студен и минималистичен, но той малко по малко става част от нейната естетика и дори я ентусиазира. Оскар пък от своя страна се научава да цени повече любовта й към цветовете – и за двамата обзавеждането е като вид колаборация, която противно на очакванията протича гладко и те се съгласяват един с друг за всичко.

Много от мебелите са колекционирани от Оскар по време на пътуванията му и са стояли с години на склад, докато не започват да декорират дома си и тогава голяма част от парчетата се наместват сами. Френската керамична печка в трапезарията вече е там, когато те откриват имота и я запазват - повече за декорация, отколкото по предназначение. Оскар, който колекционира изкуство от години, избира за хола картина на Джордж Кондо – абстрактна и много цветна – две неща, които той цени в изкуството.

Сега младоженците делят времето си между шведската столица и Ню Йорк, но Джована споделя, че именно в Стокхолм успява да се концентрира по-добре. Апартаментът се превръща в “креативното гнездо“, тъй като е зареден със съвсем различен ритъм. Любимата стая на Оскар всъщност е голямата баня – сяда на стол Wegner и работи или пък чете сутрешната преса. А съпругата все още нямала подходящ дрешник – той се смее, че го карала да й построи цяла тая само и единствено за дрехите й. Все пак - happy wife, happy life.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР