Случаят Кейси Афлек

Кой е Кейси Афлек, с какво се бори през целия си живот и защо ролята му във филма „Манчестър до морето“ е толкова емблематична за него

Ирина Иванова 22 February 2017

Снимка: getty images

По-малкият брат на Бен Афлек получи Златен глобус и номинация за Оскар за ролята си в „Манчестър до морето“ на Кенет Лонерган (показан и в България в рамките на Киномания’2016) и май най-после е на път да излезе от сянката на Бен. Кейси Афлек вече има зад гърба си една академична номинация – за „Убийството на Джеси Джеймс от страхливеца Робърт Форд“ (2007) на Андрю Доминик, както и няколко запомнящи се роли във филми като „Убиецът в мен“, „Жертва на спасение“ и „Интерстелар“. И все пак още не е звезда. Защо?

Бен и Кейси
Кейси е нещо като тъмният двойник на Бен Афлек, доброто момче на Холивуд. Той е негова сянка, неговият зъл брат близнак (при все че двамата не са близнаци). Ако Бен е нещо като принц Чарминг, т.е. мъжът, за когото всяка майка мечтае да омъжи дъщеря си – висок, добре сложен, с правилни черти, внушаващи стабилност и доверие, гладко обръснат и подстриган (в повечето случаи), при това холивудска звезда с два Оскара, Кейси е лошото момче – затворен, мълчалив, с пронизващи сини очи, тънки устни и поглед на човек, от когото можеш да очакваш всичко. Все още обаче, макар да е вече на 41 години и винаги да е имал пълната подкрепа на брат си, е далеч от неговата слава и от кариерата му. Защо?

Семейство Афлек си имат тайна – наследствен алкохолизъм. „Баба ни беше алкохоличка, баща ни беше тежък алкохолик, брат ми и аз също имаме този проблем – въпрос на гени е“ – казва Кейси Афлек в интервю за в. Sun. Детството и на двамата минава под знака на алкохолните делириуми на баща им. Стават свидетели на ужасни скандали вкъщи, денонощни запои, грозни сцени и често дори са принудени да стоят с баща си в баровете по цели нощи, докато майка им е на работа.

Когато братята навлизат в тийнейджърската възраст, положението става нетърпимо и бащата е изпратен в рехабилитационна клиника, където прекарва цели 10 години, преминавайки през всички нива на терапия. Никога повече не се докосва до алкохола, но слабостта му – уви! – е наследена от синовете му и най-вече от Кейси.

Бен и Кейси с Мат Деймън
Години наред Кейси Афлек „отглежда“ вътрешните си демони с помощта на алкохола и наркотиците. Особено след като се сприятелява с актьора Хоакин Финикс, който е нещо като негова сродна душа и за чиято сестра Съмър се жени през 2006 г. В Холивуд разправят, че не ти трябва да срещаш Финикс и малкия Афлек, когато са „във фаза“, а те често са.

През 2008-2009 г. обаче нещата излизат извън контрол. Хоакин и Кейси работят заедно по филма на Финикс „Още съм тук“ (I’m Still Here), а след снимките две жени от екипа подават съдебен иск, обвинявайки Кейси Афлек в сексуален тормоз. По думите на едната той непрекъснато й разказвал за сексуалния си живот, устройвал й „шегички“, като карал някой подпийнал колега да й показва пениса си, а веднъж я заключил в хотелската си стая и тя едва успяла да се измъкне. Другата пък разказва, че когато веднъж след тежък снимачен ден част от екипа останали да спят в дома на Кейси в Ню Йорк, се събудила през нощта и видяла Кейси Афлек да лежи в леглото й. Бил пиян, прегръщал я и я галел по гърба. Тя се изплашила и се разкрещяла. Случилото се определя като „най-травматичното преживяване в живота си“. И двете съдят Афлек за по около 2 млн. долара, а той бързо се съгласява на споразумение. Преди това тихо и тайно се разделя с жена си, с която имат две деца. После в интервюта коментира обвиненията на двете жени като „напълно неоснователни“ и като „атака към него и семейството му“, но истината така и не излиза наяве. В някои от медиите се появява информация, съдържаща се в съдебните документи, според която по-младият Афлек редовно си поръчвал проститутки на снимачната площадка, включително и мъже травестити, и тероризирал жените, говорейки им непрекъснато за секс. И двете жени, подали съдебен иск за сексуален тормоз, разказват, че Кейси Афлек редовно и уж на шега наричал жените „крави“. Без особена връзка с темата, но предвид описаното отношение към дамите чудно защо братът на Бен Афлек се изявява като толкова яростен противник на Доналд Тръмп? „За щастие на Кейси Афлек – пише изданието New York Magazine – той е брат на холивудска звезда и приятел от детинство на друга холивудска звезда – Мат Деймън.“ В статията се твърди, че двамата сериозно са подкрепили Кейси в този критичен момент, както и че винаги са го подкрепяли, намирайки му роли в техни или в чужди филми.

В „Манчестър до морето“ Кейси Афлек играе мъж на средна възраст, преживял трагедия в миналото си, която е станала причина той да спре живота си, да го остави сякаш „на пауза“, докато механично продължава да съществува. Героят му има проблеми с алкохола и е човек, в чието сърце има място само за безнадеждност. Може би с тази си роля Кейси Афлек се опитва да изживее свой собствен катарзис и да излезе на горната земя. Все пак, по собствените му думи, вече три години той не се е докосвал до алкохол и наркотици. Освен това става веган, участва активно в различни социални и екологични каузи и полага много грижи за децата си.

Холивуд е виждал какво ли не и вероятно няма да му е трудно да даде прошка на блудния брат на една от звездите си.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР