Фаворитите на ден първи от Седмицата на висшата мода в Париж

Най-доброто от Schiaparelli, Iris van Herpen и Giambattista Valli за пролет-лято 2017

24 January 2017

текст Александра Рамирез; снимки getty images/guiliver;

Артистичният подход на Бертран Гийон за Maison Schiaparelli поднесе в цветна еуфория принтове, вдъхновени от сюрреализма на Ги Бурден, абстракционизма на Кандински, поп-арта и съвременните old-school татуировки. Не липсваха и актуалните за предстоящия топъл сезон флорални мотиви, преувеличени и акцентиращи. Болеро от златно ламе ни пренася към далечна Азия заедно с бродирания пояс на дракони, структурирани кройки и ефирни копринени рокли. Подобен бе подходът на модна къща Dior.

От друга страна - Iris van Herpen отрекоха пеплума, дантелите и пайетите за сметка на геометрично структурирани с 3D принтер кройки, полиуретанов текстил и ръчни отливки. Визуалното и психологическо бягство от реалността бе изпълнено с помощта на немската артистка Естер Стокер. Шоуто бе представено в затъмнено мазе, бивш металургически щаб на фона на пълзящи зигзагообразни визуализации.

Giambattista Valli Couture взеха присърце водещия флорален тренд и разкошните рокли с волани. Високи яки и кралски бижута красяха моделите, допълнени с фина бродерия и съвременен прочит на забрадката. Феерията на дългия тюл и асиметричните поли бяха съпътствани от скромното излъчване на викторианската ера и минимален макиаж.

ТВОЯТ КОМЕНТАР