Приказна разходка

Топ 10 на най-красивите улици по света

eva.bg 14 August 2018

Ла Бока, Буенос Айрес

От Сан Франциско до Буенос Айрес, правим една виртуална приказна разходка по някои от най-красивите улици по света - вижте ги в галерията ни.

Ла Бока, Буенос Айрес Когато през 19 век пристигат европейските емигранти, повечето работят като пристанищни работници с минимален доход. Строят домовете си с парчета ламарини от доковете и боядисват с останки от боята за кораби. А когато свършел определен цвят, те просто продължавали с друг. По този начин се ражда едно от най-цветните места в света, а местни артисти пребоядисват квартала, за да засилят падналите вече цветове от старите жилища.

„Ломбард“, Сан Франциско  Туристите често се събират на групи, за да гледат маневрите на шофьорите по острите вълнообразни завои. Пътят е завършен през 1922 г., а целта на завоите е да намали скоростта на движение на колите по стръмния хълм. Градската управа съветва превозните средства да се движат с 8 км/ч.

Чефчауен, Мароко  Почти всички улици тук са боядисани в различни нюанси на синьото. Основаният през 1471 г. град е бил използван за настаняване на испанските изгнаници. През вековете много евреи се местят натам и носят със себе си древните поверия, гласящи, че синият цвят напомня за силата на Бог. Най-известните улици в синия град са „Ал Хасан Онсар“, „Утиви“ и тесните стълбички на „Бин Суаки“.

Херез де ла Фронтера, Андалусия Разположен в слънчева Андалусия, испанското градче Херез де ла Фронтера е известно с изискани вина. Историческият център е сгушен под сянката на лозовите листа, а стъблата им се увиват по заобикалящите стени на сградите.

Лицзян, Китай Един град с история, датираща поне 1 000 години назад, Лицзян е защитен от ЮНЕСКО като световно културно наследство. Известен е с методично подредените си канали и алеи за разходка.

Авенюто на черешовите дръвчета, Бон През пролетта немският град се превръща в магически тунел от вълшебна приказка за 2-3 седмици. Тогава разцъфват японските вишни, подредени паралелно от двете страни на улицата.

Брегаг, Северна Ирландия Улица Брегаг се намира в градчето Балимони. От двете й страни се извиват стари дървета. Наричат я още „Мрачният плет“ и със сигурност ще предизвика вълнение у феновете на „Игра на тронове“, тъй като е снимана в сериала.

Шанз-Елизе, Париж Улицата на „Елисейските полета“ е една от най-известните и най-обичаните в света. Дърветата са идеално поддържани по цялата дължина на дългото 2 км авеню от Площад Конкорд до Триумфалната Арка.

Бруверсграхт, Амстердам Обградени с лодки и колела, каналите на Амстердам всяка година и всеки сезон привличат тълпи туристи. А Бруверсграхт е ситуиран около километър северозападно от централната гара и е едно от най-живописните забележителности в холандската столица.

Агеда, Португалия През 2011 градската управа дава зелена светлина на проекта, наречен „Чадърено небе“. Замислен е като част от ежегодния градски арт фестивал „Агитагеда“ и всяко лято оттогава разноцветни чадъри се разтварят над тесните градски улички, за да предпазят пешеходците от топлото слънце.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР