Новият Рим на аристократите

Dolce vita по римски

Любомир Василев 06 January 2017

Zuma Rome

Всеки път, когато пристигна в Рим, се чудя как е възможно да съм губил време по други места и дестинации и да съм пропускал възможността да бъда именно тук. На по-малко от 2 часа полет този град ме привлича все повече. Откривам винаги нови факти от многопластовата му история и величественият град с уникалните си сгради, с възможността да се изгубвам по малките павирани улички и да си почивам с чаша еспресо на някое от многобройните му площадчета прави престоя тук приключение и ме кара да бъда част от dolce vita по римски.

Трудно е да се повярва, но не всички италиански ястия водят към Рим. Въпреки имперското родословие на града римската кухня е храната на хората. Забързаният съвременен живот доста е променил навиците. Общото между преди и сега, обаче, е възторгът от самото хранене. Всъщност има само едно нещо, което римляните обичат повече от яденето, и то е да гощават своите сътрапезници с разкази какво са яли вчера.

Zuma Rome
Напоследък една нова тенденция набира скорост и като че ли започва да се чувства все по-удобно в леко закостенелите и традиционни представи за хранене не само на римляните, но и на всички италианци. След успеха на Nobu (собственост на Робърт де Ниро и Нобуюки Мацухиса) в Милано друг голям бранд, предлагащ азиатска кухня, намери място на една от централните локации в Рим – Палацо Фенди. Странно е да се говори за суши и японска кухня именно в този град, но ресторант Зума наистина заслужава да бъде тук. Разположен е на два етажа над реновирания хотел и магазин на известната марка, обзаведени изцяло от Fendi. Асансьор с червен мрамор ви отвежда до бара, където от голямата тераса се открива гледка към красивите римски покриви.

На долния етаж, типично за концепцията на Зума, отворената кухня е оформена в няколко различни зони – суши зона, робата грил (японски грил) и основна кухня. Тя е в хармония с местата за клиенти и е част от идеята на основателя Райнер Бекер, вдъхновена от японския неформален стил изакая, където всички блюда се поднасят на масата непрекъснато по време на храненето.

JK Place
Интересна е тенденцията все повече модни брандове да инвестират в собствени хотели. След Портрейт Суитс в Рим на Салваторе Ферагамо сега и Палацо Фенди. Лично аз препоръчвам друг отворен тази година хотел – Джей Кей Плейс. Собственост на стара италианска фамилия, той е достойно продължение на семейните топхотели от Капри и Флоренция и един от най-стилните тук в момента. Именно на компетентния му консиерж дължа следващите си препоръки.

След залязващата слава на познатия квартал Трастевере кулинарният тренд трайно се намества в една от най-интересните, поне според мен, зони в града – Кампо дел Фиори. Наред с други добри ресторанти в Рим, за които вече сме говорили, като Асунта Мадре (който тази година след Сардиния отвори и в Милано) и превърналия се в емблема Салумерия Рошоли именно в тази зона са и моите нови открития – нови за мен, разбира се. Пиер Луиджи е рибен ресторант от 1938 г., намиращ се на уникален малък площад, затворен от едната страна, необезпокояван от коли и туристически трафик. Там като че ли времето е спряло, но така изглежда само отвън. Отвътре дизайнът е нов и доста модерен. Това е още едно доказателство, че ресторантьорите в Рим все по-често сверяват часовниците си със световните тенденции.

Casa Coppelle
Друг ресторант, в който преди две години посрещах Нова година, сега е претърпял тотална промяна. Собствениците на Каса Коппелле Омар и Рашел Капаручини канят световния френски дизайнер Жак Гарсия, допринесъл за известността на места като хотел Кост, Роял Монсо и Ле Меридиен в Париж, и тази година отварят напълно обновения си ресторант с нов дизайн и ново меню, основано на италианските традиции и поднесено с френска прецизност към детайла.

Ако си мислите, че е лесно да намерите страхотна пицария в Рим, това не е точно така. Но сега пак тук, в Кампо дел Фиори, аз имам своя фаворит – пицария Емма е всичко, което можем да желаем. Използвайки специалните органични брашна, забъркани с вода от Рим, залагайки на биопродукти и с автентичната си гурме секция, Емма е една от най-добрите пицарии, в които съм бил въобще.

За обяд в Рим безапелационно препоръчвам Хостария да Пиетро. Тази традиционна римска тратория на няколко крачки от Пиаца дел Пополо е мястото, където смесвайки се с местните, можете да опитате наистина автентичната римска кухня. Задължителни са артишокът по римски и тайолините с трюфел.

Кафето в Рим е изживяване. Според мен то е абсолютният завършек на всеки обяд или вечеря. Отвореното през 1938 г. Сант Еустакио е запазило старите традиции и селектирайки най-добрите сортове, предлага голямо разнообразие от кофеинови напитки и ревниво пази тайната рецепта на особено силната си къса отвара.
И не забравяйте: никога не поръчвайте капучино след 11 часа сутринта и особено на вечеря. Така шансът да бъдете истински римлянин е доста по-голям.

Spaghetti Kitchen препоръчва:

Zuma Rome – zumarestaurant.com
JK Place – jkroma.com
Asunta Madre – assuntamadre.com
Pier Luigi – pierluigi.it
Salumeria Roscioli – salumeriaroscioli.com
Casa Coppelle – casacoppelle.com
Pizzeria Emma – emmapizzeria.com
Hostaria da Pietro – hostariadapietro.com
Sant’Eustachio – santeustachioilcaffe.it

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР