Zuma Rome
Всеки път, когато пристигна в Рим, се чудя как е възможно да съм губил време по други места и дестинации и да съм пропускал възможността да бъда именно тук. На по-малко от 2 часа полет този град ме привлича все повече. Откривам винаги нови факти от многопластовата му история и величественият град с уникалните си сгради, с възможността да се изгубвам по малките павирани улички и да си почивам с чаша еспресо на някое от многобройните му площадчета прави престоя тук приключение и ме кара да бъда част от dolce vita по римски.
Трудно е да се повярва, но не всички италиански ястия водят към Рим. Въпреки имперското родословие на града римската кухня е храната на хората. Забързаният съвременен живот доста е променил навиците. Общото между преди и сега, обаче, е възторгът от самото хранене. Всъщност има само едно нещо, което римляните обичат повече от яденето, и то е да гощават своите сътрапезници с разкази какво са яли вчера.
На долния етаж, типично за концепцията на Зума, отворената кухня е оформена в няколко различни зони – суши зона, робата грил (японски грил) и основна кухня. Тя е в хармония с местата за клиенти и е част от идеята на основателя Райнер Бекер, вдъхновена от японския неформален стил изакая, където всички блюда се поднасят на масата непрекъснато по време на храненето.
След залязващата слава на познатия квартал Трастевере кулинарният тренд трайно се намества в една от най-интересните, поне според мен, зони в града – Кампо дел Фиори. Наред с други добри ресторанти в Рим, за които вече сме говорили, като Асунта Мадре (който тази година след Сардиния отвори и в Милано) и превърналия се в емблема Салумерия Рошоли именно в тази зона са и моите нови открития – нови за мен, разбира се. Пиер Луиджи е рибен ресторант от 1938 г., намиращ се на уникален малък площад, затворен от едната страна, необезпокояван от коли и туристически трафик. Там като че ли времето е спряло, но така изглежда само отвън. Отвътре дизайнът е нов и доста модерен. Това е още едно доказателство, че ресторантьорите в Рим все по-често сверяват часовниците си със световните тенденции.
Ако си мислите, че е лесно да намерите страхотна пицария в Рим, това не е точно така. Но сега пак тук, в Кампо дел Фиори, аз имам своя фаворит – пицария Емма е всичко, което можем да желаем. Използвайки специалните органични брашна, забъркани с вода от Рим, залагайки на биопродукти и с автентичната си гурме секция, Емма е една от най-добрите пицарии, в които съм бил въобще.
За обяд в Рим безапелационно препоръчвам Хостария да Пиетро. Тази традиционна римска тратория на няколко крачки от Пиаца дел Пополо е мястото, където смесвайки се с местните, можете да опитате наистина автентичната римска кухня. Задължителни са артишокът по римски и тайолините с трюфел.
Кафето в Рим е изживяване. Според мен то е абсолютният завършек на всеки обяд или вечеря. Отвореното през 1938 г. Сант Еустакио е запазило старите традиции и селектирайки най-добрите сортове, предлага голямо разнообразие от кофеинови напитки и ревниво пази тайната рецепта на особено силната си къса отвара.
И не забравяйте: никога не поръчвайте капучино след 11 часа сутринта и особено на вечеря. Така шансът да бъдете истински римлянин е доста по-голям.
Spaghetti Kitchen препоръчва:
Zuma Rome – zumarestaurant.com
JK Place – jkroma.com
Asunta Madre – assuntamadre.com
Pier Luigi – pierluigi.it
Salumeria Roscioli – salumeriaroscioli.com
Casa Coppelle – casacoppelle.com
Pizzeria Emma – emmapizzeria.com
Hostaria da Pietro – hostariadapietro.com
Sant’Eustachio – santeustachioilcaffe.it