Пикантни тиквени пръчици

Приличат на пържени картофи, но с ярък цвят и вкус, който носи оттенъка на сладък карамел

Мануела Панайотова 11 December 2016

Снимка: Мануела Панайотова

Тиквата, Нейно оранжево превъзходителство, е сред най-полезните храни - срещу малко калории ни осигурява вкус, аромат и красота от ранна есен, та чак до началото на пролетта.

Плодът и семената са изпълнени с насърчаващи всяка диета или хранителен режим вещества, които подпомагат добрия тонус, зрението, имунната система, сърдечната дейност (защо иначе колесницата на Пепеляшка ще е от тиква), предпазва кожата, повишава настроението... Това последното може да го проверите с днешната рецепта, която е за печени тиквени пръчици. Нарязани така изглеждат елегантно и приличат на пържени картофи, но с красив, ярък цвят и вкус, който носи оттенъка на сладък карамел. Идеално пасват на чаша тъмно пиво, а поръсени с настърган пармезан отиват и на вино. Може да прекалявате с тях без угризения. Освен това след като изстинат остават все така апетитни.

Как ги направих: Обикновено купувам почистени парчета тиква, които се старая да нарежа на еднакви пръчици. Подсушавам ги, слагам в торба и посипвам с 2-3 с. лъжици царевично нишесте. Размесвам добре, за да се покрие всяка пръчица, подреждам в тава с домакинска хартия като оставям голямо разстояние между тях (така се изпичат равномерно и не се слепват). Поръсвам с чили на прах, зехтин и кокосово масло и пека на 200 С за около 20 минути. Добавям пармезан, сол и пресен магданоз и сервирам в картонени фунийки.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР