Марион Котияр - дали още е в образ на влюбена

„Принцеса, създадена от мляко и коприна, със смарагди вместо очи“ - така режисьорът Ксавие Долан описва актрисата

Ирина Иванова 01 December 2016

Снимка: getty images

„Принцеса, създадена от мляко и коприна, със смарагди вместо очи“ – така детето чудо на канадското и френското кино, 26-годишният режисьор Ксавие Долан описва актрисата Марион Котияр. На нас, разбира се, ни е по-интересно как ли би я описал Брад Пит, но изглежда скоро няма да имаме шанс да разберем

След скандала, който изданието Page Six предизвика с твърдението си, че именно французойката, с която уж Брад изневерил на Анджелина по време на снимките на филма Allied, е причина за развода на най-бляскавата холивудска двойка, Брад Пит отказва всякакви коментари. Актрисата категорично отрече слуховете и дори разкри, че е бременна с второ дете и заедно със съпруга си Гийом Кане са от щастливи по-щастливи. Гийом Кане потвърди слуховете за пълното им щастие и публично подкрепи жена си. От Page Six обаче продължават да държат на своето, като допълват, че аферата е разкрита от частен детектив, който Джоли наела, за да следи съпруга й. Мистър и мисис Пит засега мълчат и се развеждат. Любов ли е всичко това или пиар? Едва ли някога ще разберем със сигурност.

И макар че повечето таблоиди обявиха сензационното разкритие на Page Six за „булшит“, или казано по-елегантно – „голяма глупост“, всичките до един отбелязват факта, който не може да се отрече – Марион е изключително красива и талантлива, носителка на Оскар, родена е през 1975 г. и е страстна природозащитничка и активистка. Да ви напомня на някого? Да, май е точно типът жена, по който Брад Пит очевидно си пада. При това – без помен от лудостта и маниакалността на Анджелина. 

Марион Котияр е една от най-големите звезди на европейското кино и със сигурност – най-успялата в Холивуд европейска актриса. Оскарът, който получава за ролята си на френската легенда Едит Пиаф в „Едит Пиаф: Живот в розово“ на режисьора Оливие Дан, е първият, връчен на французойка за главна роля след 1960 г., когато със статуетката е наградена легендата Симон Синьоре. Няколко години по-късно Марион получава втора номинация, при това за ролята си в неанглоезичен филм – „Два дни и една нощ“ на братя Дарден. Тя е еднакво желана и в Европа, и в Холивуд. Известен е случаят с режисьора Кристофър Нолан, който толкова държи именно Марион да участва във филма му за Батман „Черният рицар: Възраждането“, че съобразява графика на продукцията с бюджет 250 милиона долара с графика на първата бременност на Котияр.

Актрисата дълго време не може да излезе от ролята. Месеци след края на снимките продължава да ходи с обръснати вежди и с натрапчивото усещане, че Пиаф продължава да живее в нея.
Без никакво съмнение днес Марион Котияр е една от най-големите актриси в света. И ето какво още знаем за нея. В една от вечерите на филмовия фестивал в Берлин през февруари 2007 г. след официалната премиера на филма „Едит Пиаф: Живот в розово“ публиката аплодира на крака в продължение на 15 минути изпълнението на 32-годишната Марион Котияр. На повечето от хората в залата лицето на актрисата е много, много познато, но при все това не могат да се сетят точно откъде. Нищо чудно – само допреди няколко години Марион, която мечтае за филми на Копола, Спилбърг, Дейвид Линч и прочие гении, играе средна ръка роли в средна ръка филми и на 27 години вече е почти убедена, че мечтите не се сбъдват. Дори отива при агента си и му казва: „В бизнеса съм от 17-годишна. За 10 години не успях да направя нищо особено. Смятам да се откажа, предложиха ми работа в Грийнпийс“.

За щастие не се наложило Марион да започва в Грийнпийс. Агентът й вече й бил уредил кастинг за филма на Тим Бъртън „Голяма риба“ и така тя се оказала на една снимачна площадка с един от любимите си режисьори. Веднага след това снимала със самия Ръсел Кроу в романтичната комедия „Добра година“ на Ридли Скот. Явно мечтите все пак се сбъдват.

Оттогава на Марион просто й върви на режисьори, пък и на проекти – третият й голям филм, „Едит Пиаф...“, буквално я изстрелва сред звездите. На церемонията по връчването на наградите Сезар, най-престижните филмови отличия на Франция, която традиционно се провежда преди Оскарите, иконата Ален Делон й подава първия й Сезар с думите: „Марион, връчвам ти този Сезар и мисля, че той е за една голяма, много голяма актриса, а аз знам какво говоря“. Вълнението й е толкова силно, че по-късно успява малко по-лесно да преглътне шокиращия възторг, който я връхлетява, когато й връчват и Оскара.

За Марион тези първи церемонии и награждавания са истински кошмар, понеже тя винаги се е чувствала аутсайдер, още от дете. Родителите й са актьори, баща й е мим, има двама братя близнаци. Семейството живее в скромно общинско жилище в предградията на Париж и на никого никога не му е хрумвало, че Марион има намерение да става актриса. Тя е изключително затворена в себе си, необщителна и в училище всички я смятат за странна птица. По-късно тя самата си поставя диагноза „обсесивна депресия вследствие труден пубертет“. Когато започва да се занимава с актьорство, единственото й желание е... да избяга от себе си. Не само че не избягва от себе си обаче, но дори се случва точно обратното – намира се. В света на филмите не я приемат нито за странна, нито за кой знае колко различна, понеже повечето около нея са не по-малко странни и различни и тя за първи път в живота си се чувства като една от всички. Въпреки това Марион споделя, че и до днес има проблеми с общуването дори в по-тесен кръг.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР