Шаби шик – обичан и отричан

Шаби шик бързо се превърна в един от най-използваните и актуални стилове в интериорния дизайн

Антония Саранеделчева, Моми Студио 29 September 2016

Снимка: Яна Блажева за Моми Студио

Когато чуят за романтичния стил шаби шик, много хора си представят интериори, в които преобладават розовите нюанси, флоралните принтове с рози и фигурките с ангелчета. Все неща, които създават усещането за много женско пространство, в което мъжки крак не би стъпил. В действителност всичко е въпрос на правилен баланс на цветовете и на комбинацията на текстил и мебели. Тогава дори и мъжете биха се чувствали добре да живеят в подобен апартамент. Не винаги е задължително да се поставя акцентът изключително върху женствената страна на този стил. Завесите с флорални мотиви например могат да бъдат заменени с по-деликатни щори с геометрични фигури в дневната, а флоралните десени да оставим за спалнята.

Романтичният шаби шик стил е обичан и предпочитан от едни и отричан от други, но за да се опитаме да променим отрицателната нагласа на хората, които не са негови почитатели, ще изтъкнем предимствата и ще посочим недостатъците, които с умел подход могат да бъдат преодолени.

Предимства

Спестява разходи за обзавеждане.

Можете да рециклирате ваши стари мебели, като например скринове, бюфети, столове и други. Всичко, което трябва да направите, е да изшкурите мебелите и след това да ги боядисате в желания цвят. Добра идея е вместо ново кресло да претапицирате старото и да го направите акцент в стаята.

Създава усещане за уютен дом. Стилът е елегантен и нежен и човек се потапя в успокояваща и отпускаща атмосфера, която е приветлива за гостите и комфортна за собствениците.

Недостатъци

Напоследък се среща все по-често. Това не е толкова голям недостатък, но когато много хора го предпочитат в домовете си, започва да губи своята уникалност. Може да добавите във вашия интериор повече лични елементи, които да го персонализират.

Може лесно да се прекрачи границата на добрия вкус. Ако не знаете какво точно правите, е лесно да прекалите и да превърнете апартамента си в гротеска на шаби шик стила. Затова, ако мечтаете за романтичен интериорен дизайн в този стил, е добре да се доверите на професионални дизайнери.

Много хора отричат шаби шик стила заради непознаване или липса на компетентност при интериорното изпълнение. Но той е сред водещите световни тенденции в дизайна, когато е професионално създаден, осъвременен и изпипан до последния детайл.

Повече информация и идеи може да получите от Моми Студио – www.momistudio.com

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР