#Наречимероза

Първа среща или признание в любов. Обикновено не минават без роза. Вярваме и в обратната връзка. Ароматите с името на цветето правят чувствата още по-силни

Свобoда Сидерова 23 September 2016

Веднага признавам – фен съм на розата. Също като великите художници, увековечили чудото на природата в картините си: „Розовият храст“ на Моне, „Габриел с роза“ на Реноар, „Медитативна роза“ на Дали... (списъкът може да се продължи без край). Харесвам цветето под всякаква форма: в градината, хербария, рахат локума, конфитюра. Последната ми страст са парфюмерийните шедьоври, където властва кралицата на цветята. Неведнъж експлоатирана, тя впечатлява със свеж прочит.

Rose Pompon на Annick Goutal

Диамант за душата, нямащ нищо общо със захаросаната розова есенция от скрина на баба. Олфактивната асоциация е за любовник, чиито силни страни са традиционните за цветна мелодия нотки: алчен увод от малина и касис, розов пипер и божур, заглаждащи рязкостта на тандема от рози – сентифолия и таиф (арабска) – и кедрово-мускусен послевкус. Сладостта не е отрицателен момент, а само пункт за сравнение. Майсторската композиция прави заразния жизнеутвърждаващ ефект право пропорционален на терапевтичния.

Rosa Excelsa на Dolce&Gabbana 

Ако е титулована като „височайша“, значи притежава всички атрибути и добродетели на монарх. Короната е налице – капачка във формата на роза от марципан. Свидетелство за благородния произход са абсолют от турска роза и африканска дива. Последната, дебютантка на парфюмерийния бал, е част от двора на кралицата благодарение на технологията Headspace – цветето не се къса, а листенцата му не се смилат. Примирието между съсловията също е налице. Високомерни нарциси съжителстват с дива папая.

Le Parfum Rose Couture на Elie Saab 

Кутюрните тоалети на дизайнера с волани и набори са директна препратка към пищни пъпки. Наследявайки мотива, „тъканата материя“ свързва темата за царственото цвете с други кодове на нежност. Ефирен воал от медна роза в прегръдка с портокалов цвят и божур обвива плещите. Главната героиня розата разцъфва в сърцето, усилена от жасмин, лъчист като копринен шифон. Шлейфът – тъмно кадифе от пачули, запълва пространството при леко духване на вятъра. Отдавна не сте в стаята, а споменът за вас още витае.

Si Rose Signature на Giorgio Armani

Помните ли отварата за късмет „Феликс Фелицис“ в „Хари Потър“? Тя казваше на този, който я е изпил, какво да прави и какво да каже. И точно кога. Два акорда от роза в дивната симфония на Армани придават неочакван обрат на шипровия оригинал, разкривайки силата, чувствеността и умиротворението на женския магнетизъм. Абсолют от майска и от турска роза плуват в сироп от мандарина и касис, поръсени с ванилия. За първи път флаконът е допълнен от аксесоар – нещо като японския пояс оби от ръчно шита коприна.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР