Марго Ананд - живот в преследване на оргазми

„Има толкова оргазми в секса, колкото звезди в небето“, твърди Марго Ананд, Майката на тантра

Лилия Илиева 29 September 2016

Снимка: личен архив

Марго Ананд е на 74 години, с фигура на 18-годишна, с тъмносини очи, пълни с мъдрост и младост. Има бърза мисъл, чувство за хумор и реален поглед. Открита, директна, полубългарка-полуфранцузойка. Поводът да се срещнем е най-новата й и най-добра според нея самата книга „Любов, секс, пробуждане („Да намериш Бог в леглото“, ИК „Кибеа“). Книгата разказва дванайсет пикантни истории от живота на Ананд по пътя й към постигането на единство на сексуалното блаженство и духовното просветление. Марго е преживяла Удсток, опитала е почти всички наркотици, била е музикална журналистка, завършила е психология в Сорбоната, била е ученичка на Ошо и е водила негови практики. Обиколила многократно света в търсене на истината за екстаза. Води обучения по тантра, за която е създала деветте си училища в различни страни и на която е посветила и петте си бестселъра, продадени в повече от милион екземпляра. Водила е предавания в Си Ен Ен и във водещи телевизии в десет държави. Преподавала е в програмите на Дийпак Чопра, Тони Робинс (най-известният експерт по самоусъвършенстване) и на диетолога на семейство Клинтън д-р Дийн Орниш. Сега живее на остров Бали, но продължава да пътува.

Наричат я Майката на тантра, защото е първата, започнала организирани курсове и обучения по тантричен секс. Тя пък нарича себе си Кралицата на блаженството. Срещаме се в триетажната й фамилна къща в центъра на София.
„Тази къща е построена от дядо ми – обяснява Марго Ананд, – авторитетен и влиятелен адвокат и съдия. Превел е Наполеоновия кодекс на български. Изпратил сина си, тоест баща ми, да следва право в Париж. Там баща ми срещнал майка ми, която била на двайсет, с благороден произход и щяла да се жени за барон. Била израснала в замък.

Баща ми живеел в скромен апартамент под наем. Брат му Любен отишъл да го види. Един ден на вратата се звъннало. Появила се бъдещата ми леля, тогава приятелка на чичо ми, и казала: „Здравейте! Я вижте – доведох ви сестра ми.“ Баща ми се бръснел пред едно огледало. Обърнал се още с пяна по брадата и се порязал. Майка ми беше много красива. Веднага разбрал, че ще се ожени за нея. Влюбил се от пръв поглед. И майка ми избрала да се омъжи за него. Мислела го за заможен и била съгласна да живеят тук, но не могли да се върнат, когато комунистите дошли на власт.“

Идвали ли сте в България като дете? Какво ви прави впечатление сега?

Да – като тийнейджърка. Сега съм тук за кратко, но ми се струва, че жените изглеждат по-добре и са по-хубави от мъжете. Очевидно се грижат за себе си, за телата си, за външния си вид. За мъжете оставаш с усещането, че са се отпуснали, не се бръснат, не са помислили как да се облекат. Сред българите има много талантливи и надарени хора. Проблемът е, че са пристрастени към цигарите и алкохола, пият и пушат твърде много. Не можеш да стигнеш доникъде в своята духовност, когато пиеш и пушиш. Някога и аз пушех, докато пиша. Успях да се откажа, защото живеех в Калифорния, до Сан Франциско, където като запалиш на улицата, хората те гледат като тежко зависим, като болен. Тук едва ли е лесно да се откаже човек.

Как попаднахте в Америка?

Преди да се омъжа и аз за барон, срещнах Брайън, за когото разказвам в книгата си – американски художник и бохем. Бяхме влюбени. С него правих любов за първи път. Получих оргазъм. Видях чистата светлина. Разбрах, че съм била част от нея преди да се преродя в това тяло и ще бъда част от нея, след като го напусна. Почувствах се свободна – от образованието си, от баща си, от страната си, от мястото и времето. Бях светлина, бях езикът на Господ. Тази свобода остана завинаги с мен. И след като бях изпитала това, посветих целия си живот, за да го имам отново. Превърнах се в жена ловец на блаженство. Основното, което ме движеше, беше сексът. И още секс, и още секс, и любов, разбира се.

Брайън си замина в Америка, реших да го последвам. След няколко месеца отлетях за Ню Йорк със 100 долара в джоба. Но вместо да ме очаква с отворени обятия, той беше започнал връзка с богата жена. Заведе ме в една изоставена сграда, дойде да ме види веднъж и ме заряза.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР