Гърция на три ръкава
Два часа и половина от София – и вече си там.
Любомир Василев 16 September 2016
Забитите в пясъка сини дървени столчета, варосаните фасади с цъфналите лилави цветя по прозорците те омагьосват и без да искаш, ставаш част от гръцката туристическа легенда. От личен опит знам, че с прекосяването на границата и с намирането на първата гръцка радиостанция проблемите от битието остават далече и на душата ти става толкова леко, че дори двойна порция калмари не може да ти натежи.
Голям късмет за нас, а и за собствениците на многобройните заведения и хотели там е, че едно от най-хубавите и спокойни места е именно близкият Халкидически полуостров. И докато те потриват ръце в очакване на туристи от съседните балкански държави, на които дължат оцеляването си, ние се опитваме да отсеем и да намерим най-добрите места, за да се насладим на автентичната кухня и да не развалим прекарването си с купени от съседния супермаркет „дзадзики“ и „прясно“ замразени калмари.
Логично е на първия ръкав, като най-застроен и обитаван, броят на ресторантите да е по-голям, отколкото на останалите. Тук ще предложа няколко заведения, като започна от класическата гръцка таверна „Алексис“ в курорта Сани. Качеството на храната е гарантирано и дано да остане и в бъдеще, след като преди няколко месеца курортът стана собственост на „акулите“ от „Голдман Сакс“.
Fish and Pleasure е мотото на таверната, която препоръчвам в Посиди. Кацнала над самото море, „Сидера“ се отличава с това, че всичко – от рибата до печения патладжан – е изпечено на скара с дървени въглища.
„Джияникос“ е типичната непретенциозна гръцка таверна в селцето Палиури. Тя е за всички, които са прекалили с морска храна. Тук месото наистина е прясно и изборът е впечатляващ.
Никити е селцето с може би най-добър избор от ресторантчета на втория ръкав. Тук без колебание предлагам таверна „Арсанас“, където със собственика Михалис ме свързва дългогодишно приятелство, скрепявано с много карпачо от риба тон и домашно ципуро. „Града Блу“ е друг много добър ресторант в Никити. Собственикът Апостолис се разкъсва между този и другия си едноименен ресторант в Солун, но истината е, че го прави добре.
Не без българска следа в ресторантьорството от тази година, „Ла Тратория Порто Никити“ е мястото с най-добрата истинска италианска пица на ръкавите. Собствениците, мои приятели от София, съумяват да съчетават бизнеса и удоволствието, създавайки това наистина добро място.
Spaghetti Kitchen препоръчва:
Alexis – www.sani-resort.com
Trizoni – +30 2374 051945
Sidera – +30 2374 043650
Anassa – www.anassa-restaurant.gr
Boukadoura – www.boukadoura.gr
Arsanas – +30 2375 023235
Grada Blu – +30 693 219 7065
Ta Kymata – +30 2375 071371
La Trattoria Porto Nikiti – www.latrattorianikiti.gr
Кritikos – www.okritikos.com