Гърция на три ръкава

Два часа и половина от София – и вече си там.

Любомир Василев 16 September 2016

Забитите в пясъка сини дървени столчета, варосаните фасади с цъфналите лилави цветя по прозорците те омагьосват и без да искаш, ставаш част от гръцката туристическа легенда. От личен опит знам, че с прекосяването на границата и с намирането на първата гръцка радиостанция проблемите от битието остават далече и на душата ти става толкова леко, че дори двойна порция калмари не може да ти натежи.

Голям късмет за нас, а и за собствениците на многобройните заведения и хотели там е, че едно от най-хубавите и спокойни места е именно близкият Халкидически полуостров. И докато те потриват ръце в очакване на туристи от съседните балкански държави, на които дължат оцеляването си, ние се опитваме да отсеем и да намерим най-добрите места, за да се насладим на автентичната кухня и да не развалим прекарването си с купени от съседния супермаркет „дзадзики“ и „прясно“ замразени калмари.

Логично е на първия ръкав, като най-застроен и обитаван, броят на ресторантите да е по-голям, отколкото на останалите. Тук ще предложа няколко заведения, като започна от класическата гръцка таверна „Алексис“ в курорта Сани. Качеството на храната е гарантирано и дано да остане и в бъдеще, след като преди няколко месеца курортът стана собственост на „акулите“ от „Голдман Сакс“.

„Тризони“ е следващото място, което горещо препоръчвам. Ресторантът се намира в малкото селце Криопиги. Собственикът, моят приятел Стериос, продължава семейната традиция, като е безкомпромисен към качеството. Самият той е запален гмуркач и харпунджия, доставя едни от най-пресните диви риби, които съм опитвал. Тартарът от червена риба тон, както и десертът от грис халва с топка ванилов сладолед са задължителни.

Fish and Pleasure е мотото на таверната, която препоръчвам в Посиди. Кацнала над самото море, „Сидера“ се отличава с това, че всичко – от рибата до печения патладжан – е изпечено на скара с дървени въглища.
„Джияникос“ е типичната непретенциозна гръцка таверна в селцето Палиури. Тя е за всички, които са прекалили с морска храна. Тук месото наистина е прясно и изборът е впечатляващ.

Следващият ни избор на първия ръкав е ресторант „Анаса“ във Фурка. Собствениците имат едноименен ресторант в Солун и тук запазват същото гурме отношение към храната. Всеки ден към два часа следобед появата на местния вятър „букадура“ ни „отвява“ в ресторант със същото име на втория ръкав на полуострова. Именно „Букадура“ определям като номер едно за района. Семейното ресторантче грижливо пази традициите на специфични домашни ястия, които не бихте могли да опитате никъде другаде. В близкия по-голям град Неос Мармарас препоръчвам таверна „Та Кимата“, създадена през 50-те години от местен рибар и съпругата му и управлявана сега от третото поколение. Прекрасната гледка от пристанището подправя храната по незаменим начин.

Никити е селцето с може би най-добър избор от ресторантчета на втория ръкав. Тук без колебание предлагам таверна „Арсанас“, където със собственика Михалис ме свързва дългогодишно приятелство, скрепявано с много карпачо от риба тон и домашно ципуро. „Града Блу“ е друг много добър ресторант в Никити. Собственикът Апостолис се разкъсва между този и другия си едноименен ресторант в Солун, но истината е, че го прави добре.
Не без българска следа в ресторантьорството от тази година, „Ла Тратория Порто Никити“ е мястото с най-добрата истинска италианска пица на ръкавите. Собствениците, мои приятели от София, съумяват да съчетават бизнеса и удоволствието, създавайки това наистина добро място.

И накрая, но не и по значимост, горещо препоръчвам намиращия се на границата между човешкото и божественото ресторант „Критикос“ в градчето Урануполи. Докато мъжете се готвят за пречистващ преход към Атон, оставяме жените безмълвни като в храм от прекрасната храна в едно от наистина най-добрите заведения в Гърция. Към задължителната салата от морски таралеж непременно прибавете и емблематичното за ресторанта талятели с местни лобстери.

Spaghetti Kitchen препоръчва:

Alexis – www.sani-resort.com
Trizoni – +30 2374 051945
Sidera – +30 2374 043650
Anassa – www.anassa-restaurant.gr
Boukadoura – www.boukadoura.gr
Arsanas – +30 2375 023235
Grada Blu – +30 693 219 7065
Ta Kymata – +30 2375 071371
La Trattoria Porto Nikiti – www.latrattorianikiti.gr
Кritikos – www.okritikos.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР