Карамелизирани сини сливи с ментово кисело мляко

Диана Шингарова 15 September 2016

Тази година сливата е отрупана с плод и като всеки грижовен стопанин се залавям с превръщането на богатия урожай в ароматен и нежен десерт от карамелизирани плодове и ментово кисело мляко.

фотография Диана Шингарова
 Измийте сините сливи, разполовете ги и отстранете костилките. Нагрейте грил тиган с незалепващо покритие на висока температура и печете плодовете директно върху оребрената повърхност, докато се карамелизират. Не ги дръжте дълго, целта е да добият карамелен загар, без да омекнат прекалено и да загубят формата си. Пригответе ментовото кисело мляко. Вземете 1 чаша цедено кисело мляко, добавете 2 с.л. ароматен мед, сок от половин лайм и 2 с.л. ситно накълцана свежа мента. Ако искате още по-вледеняваща целувка от лятото, комбинирайте печените плодове направо със зелен ментов сладолед. Вкусен вариант на тази рецепта се получава и ако замените сливите с праскови. Поднесете в красива чиния, украсете с още листенца мента и цветя.

Още интересни гурме рецепти вижте на gourmetfriday.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР