Вивиан Уестууд от първо лице

Тази година емблематичната първа дама на британската мода отбеляза своя 75-ти юбилей. Чудесен момент да ни подари първата си автобиография

Кристина Симидчийска 03 September 2016

Вивиан Уестууд е втората жена в британската мода (след Мери Куант, създателката на миниполата), съумяла да покори Седмицата на модата в Париж. Дебютът й е през 1983 година, с колекцията „Бъфало“. Вместо в зала с подиум, моделите дефилират в кафене на Рю дьо Риволи.

„Не бях нервна. Никога, абсолютно никога не се нервирам. Не и за дрехите. Казвам си: „Обичам ги и това е най-доброто, на което съм способна.“ Първото ревю в Париж беше сензация. Беше във всички вестници, а и в списанията. Но трябваше да минат много години, преди да почувствам, че изобщо ме приемат в Париж, така както сега, или пък за да мога спокойно да се нарека дизайнер...", казва тя.

Творчеството й често скандализира „благопристойната“ британска общност, но талантът й винаги надделява над критиките. Английските медии пък неведнъж са се шегували, че Елизабет II дели престола си с още две кралици: “желязната лейди” Маргарет Тачър и пънк иконата Вивиън Уестууд.

Е, тази година емблематичната първа дама на британската мода отбеляза своя 75-ти юбилей. Чудесен момент да ни подари първата си автобиография, написана в съавторство Иън Кели и лаконично кръстена „Вивиан Уестууд“.

В EVA през септември ви предлагаме кратък откъс от книгата, която предстои да излезе през есента (издателство „Колибри“), както и осем интересни неща, които може би (не)знаете за Вивиан Уестууд.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР