„Операция Арктика“: Сами на Северния полюс

Неустоим филмов „сладолед“ насред лятото. Грабвайте децата и право в кината!

Ирина Иванова 12 August 2016

Норвежкият филм „Операция Арктика“ на режисьора и сценарист Грете Бо-Ваал по едноименния роман от 1971 г. на писателя Лайф Хамре идва в България с две години закъснение, макар че през 2014 г. дебютира в програмите на големи фестивали като тези в Сънданс и Торонто. Филмът е семеен, приключенски, напълно различен от традиционните летни блокбастъри със супергерои, но е истинска прелест. Грабвайте децата и право в кината!

Бащата на тийнейджърката Юлия и нейните брат и сестра близнаци Ида и Синдре работи в Северна Норвегия и при възникнала неприятна ситуация в училище трите деца решават да избягат при него. Тайно се качват на борда на хеликоптер, който обаче ги отвежда на малък остров в Северния ледовит океан. В тази ледена Нарния те намират приключенията, за които толкова копнеят, че и по-големи. По-големи, бели и ръмжащи...

„Операция Арктика“ е сниман в Канада и на архипелага Свалбард – най-северната точка на Норвегия в Арктическия океан. Изключително красивите, величествени, страховити пейзажи от царството на вечните снегове, китовете и белите мечки, екологичният мотив за това колко са важни полярните ледове за здравето на планетата Земя – всичко това, заедно със сюжета тип „Сам в къщи“, превръщат „Операция Арктика“ в нещо като неустоим филмов „сладолед“ насред лятото. Поздравления за разпространителите от „Про филмс“! Чудесна идея! Между другото в родната си Норвегия филмът изкатери върховете на боксофис класациите.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР