Панчакарма и пурвакарма в Лъки Банско

Лилия Илиева 15 August 2016

Допирът на мокрите затоплени кърпи до стъпалата ми ме отпуска. Усещам как напрежението, трупано месеци, започва да се разсейва. Затварям очи и умората ми изтича във вълшебните движения на двамата индийски терапевти. Десетте минути масаж ме подготвят за съвършения ми сън и началото на моя лековит престой в Аюрведа клиниката в петзвездния „Апартхотел Лъки Банско“. След него съм заредена с енергия и се чувствам като нова.

Панчакарма е метод за вътрешно пречистване на организма от токсини, свободни радикали и тежки метали чрез комбиниране на очистителни и слабителни терапии.
Аюрведа клиниката в „Апартхотел Лъки Банско“ е първият в България индийски център, предлагащ аюрведа лечение за пълно пречистване на организма, разкрасяване и подмладяване по методите пурвакарма и панчакарма в съчетание с индивидуален здравословен хранителен режим.

След пристигането ми в петък следобед се срещам с д-р Махеш Гарже – индийски лекар, учил се от медика на индийския министър-председател. Попълнила съм въпросник за здравословното състояние и хранителните си навици. Докторът го разглежда. Говорим. Диагностицира енергийната структура на тялото ми (или доша, както я наричат в аюрведа) според пулса ми и определя лечението, както и индивидуалния ми режим на хранене. На вечеря се срещам и с останалите от програмата. Някои от тях споделят, че идват за пореден път, защото забелязват подобрение на състоянието си. Диагнозите им са различни – от множествена склероза през парализиране на крайници до хранителни разстройства. Аюрведа клиниката е отворена два пъти годишно – през април и май и през октомври и ноември. Курсовете се провеждат в продължение на 7, 14 или 21 дни в релаксираща обстановка и петзвезден лукс и включват максимум осем души, за да им бъде обърнато максимално внимание.

Пурвакарма е съчетание от втриване, обливане или масажи с естествени масла, сауна или масажи с индийски билки, топли интензивни компреси и термични процедури, които подготвят за вътрешно пречистване, извеждат токсините от тялото и разкрасяват.
Докато вечеряме, си давам сметка, че това е най-вкусният режим, който съм спазвала в живота си. Храната е приготвена по рецепти от аюрведа с биопродукти. И е повече, отколкото мога да изям. Разговорите на масата са ведри и спокойни. Останалите дори се шегуват, описвайки масажите и детокса, които ми предстоят. Първата вечер заспивам безметежно след фантастичния масаж на стъпалата. И така всяка нощ. Следващите дни ми правят по три масажа дневно – терапии с масла, сухи билки, парна баня с билки. Пия детоксикиращ чай. Правя йога. И всеки следобед се срещам с д-р Гарже, който следи как се чувствам и ме въвежда в следващия етап на пречистването и балансирането.

От него разбирам, че аюрведа лечението е подходящо при проблеми на храносмилането и отделителната система, сърдечни, респираторни, ставни, кожни заболявания, високо кръвно, женски болести и безплодие, психични проблеми, двигателни нарушения. Подходящо е и за здрави хора. При всички помага за пречистване от токсини, за енергиен баланс, укрепване и засилване на имунната система и създаване на здравословни навици в отношението към себе си. На финала на престоя получавам лични съвети и препоръки как да променя начина си на живот, за да бъда по-здрава, как да се храня, да спя, в колко часа да ставам и да си лягам, какъв двигателен режим да спазвам. Трябва да призная, че се чувствам като след истинска ваканция – спокойна, силна, пълна с енергия.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР