Най-интересните сафари дестинации

eva.bg 07 March 2018

На суахили и на арабски означава „пътуване“, но като преживяване сафарито е много повече. То е авантюра, екзотика, висок адреналин, разтърсващи гледки, живот в друга реалност. То е да ставаш много рано сутрин, да пътуваш по цял ден и да се гмурнеш в магията на дивата природа, да преминаваш безкрайни златисти савани, да виждаш на живо ръмжащи лъвове и страховито препускащи стада гну и да се чувстваш като герой на Хемингуей.

Най-добрият сезон за сафари в Африка е сухият сезон, в който е и по-хладно, и по-лесно могат да се наблюдават дивите животни, които се събират около реките и езерата заради недостига на вода и, благодарение на по-рядката растителност, могат да бъдат наблюдавани отдалеч.

Кения

Най-известният национален парк е Масаи Мара, идеален за разглеждане от юли до септември - в сухия сезон. Хълмовете му и минаващата през него река Мара приютяват повече от 2 милиона хищници, половин милион зебри и четвърт милион газели. Можете да видите антилопи, хипопотами, жирафи, носорози, слонове, както и излегнали се под акациевите сенки лъвове, лежащи в короните на дърветата леопарди, дебнещи в реките крокодили.

Южна Африка

Резерватите й са по-добре уредени от тези на останалите африкански страни - имат банкомати, интернет достъп, както и болници и различни възможности за отсядане и забавления. Много от хотелите на курортите в страната са включени в списъка на „Най-добрите хотели“ в списание Travel+Leisure. Сред най-посещаваните за сафари е Националният парк Крюгер (юли-октомври).

Танзания

Страната с най-висока концентрация на диви животни в света. Стада от слонове и антилопи, биволи и зебри, лъвове, гепарди, газели и носорози се разхождат небрежно само на метри от вас. Подходящи за посещение от юни до ноември са южните паркове.

Зимбабве

В парка Хуанге (юли-октомври) има около 30 000 слона, жирафи, зебри, антилопи и биволи, прелитат над 400 вида птици. Заслужава си да посетите водопада Виктория. Ще останете омагьосани от гледката на широката 1700 м река Замбези, която пропада пред очите ви в 108-метрова пропаст с могъщ тътен, а наоколо искрят цветни дъги. До водопада се вие опашка от туристи, чакащи да бъдат намокрени до кости от пръските на Замбези срещу 50 долара. По-заможните кръжат над природното чудо с хеликоптер. Заслужава си и круизът по реката с увеселително корабче.

Намибия се радва на почти 365 дни слънце, което я прави идеална дестинация за сандбординг (пързаляне с борд върху пясъчни дюни), катерене, планинско колоездене и сафарита с коне. Предимство е, че пътната мрежа е добре развита. Сред най-предпочитаните места за сафари е паркът Етоша (юни до октомври). Заслужава си да се разходите и в пустинята Намиб, която има най-високите пясъчни дюни в света (до 300 м).

Ботсвана е една от най-скъпите дестинации за сафари в Африка, защото парковете й са достъпни само с чартърни полети с малки самолети. Посетете Чобе (от април до ноември) - резерватът с най-висока концентрация на слонове в света. Реката Чобе е рай за рибарите. В нея плуват над 90 вида риби, сред които са гигантските тигрови. Не трябва да пропускате и едно от най-красивите места в Африка - делтата на река Окаванго. Опитайте пътуването в мокоро (традиционно кану) – много приятно изживяване заради буйната зеленина, с която са обрасли бреговете и заради разнообразния животински и птичи свят.

Какво да вземете за из път:
- Вазелин за устни, хидратантен крем и слънцезащитно мляко
- Пуловер и леко сако за студените вечери, шлифер или пончо - за непредвидени порои. Покривайте се възможно най-много, за да се предпазите от ухапвания от насекоми.
- Бинокъл и камера. Най-вълнуващите гледки се случват надалеч.
- 200 долара в кеш за бакшиши. По-голямата част да са в банкноти от по долар - за носачите, келнерите и прислужващите, както и за гидовете на края на пътуванията.
- Дрехи в земни тонове. Черното привлича жегата, светлите цветове плашат животните, а камуфлажните притесняват местните хора, които ще ви помислят за военни.
- Непромокаеми обувки с грайфери и сандали или чехли, с които да ходите в къмпинга.
- Мерки, които трябва да вземете предварително, са ваксините против малария.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР