Амелия Симънс за първи път споменава в книгата „Американско готварство“ за кейкове, изпечени в чаши. Изпичането на малки кейкове става доста популярно. Ако се чудите защо: модерно е, пести време и електроенергия. Ако обикновен кекс се пече за 40-50 минути, мини вариантът съкращава времето наполовина. Но най-голямото достойнство на сладкото изкушение е декорацията. Заложете на екстравагантността и няма да сгрешите.
Ванилов къпкейк
Същият вкус в домашни условия
Необходими продукти за 16 къпкейка: 1 чаша безсолно масло със стайна температура, 2 чаши захар, 4 големи яйца на стайна температура, 1 1⁄2 чаши самонабухващо брашно, 1 1⁄4 чаши обикновено брашно, 1 чаша мляко, 1 чаена лъжичка ванилия. Предварително загрейте фурната до 180 градуса. Комбинирайте брашната в купа и оставете настрана. Смесете маслото и захарта до мека и пухкава текстура. Добавете яйцата, ванилията, чаша мляко и брашната. Добавяйте ги бавно и едно по едно, като разбърквате добре, докато всичко се комбинира идеално. Поставете цветни хартии в металните формички за печене. Напълнете ги до три четвърти от височината на хартията и печете около 20-25 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста.
За глазурата Magnolia Bakery използва стандартен маслен крем от 1 чаша меко безсолно масло, 6-8 чаши пудра захар, 1/2 чаша мляко, 2 ч.л. екстракт от ванилия. Смесете маслото с 4 чаши пудра захар, плюс млякото и ванилията. Разбийте до гладък крем и добавете толкова захар, колкото е необходимо да стане консистенцията приятна за моделиране. За повече цвят добавете хранителен оцветител и захарни декорации, коктейлни черешки, шоколадови пръчици и каквото още пожелае фантазията ви.
Аз лично предпочитам да заменя захарния топ с нежен крем от маскарпоне, ванилия и малко мед. А за финал – коктейлна черешка за разкош.
Вижте още подобни рецепти на gourmetfriday.com
Къде да похапнем къпкейк в София: 100 грама сладки, take-a-cake, co co sweet and more