„Моята голяма нощ”: Няма друг бизнес като шоубизнеса

Испанска комедия, опасна за здравето! Може да ви докара световъртеж. Или болки в корема. От днес в Дом на киното, „Одеон”, Еurocinema и G-8 Cinema.

Ирина Иванова 15 July 2016

Телевизия снима своята новогодишна програма, а зад и пред кулисите на шоуто врят и кипят всевъзможни страсти. Отмъщение, убийство, конкуренция на живот и смърт, медиен цинизъм, ама омаскарен, прожектори, музика, танци, фойерверки, конфети, състезания, човешки пороци, комиксови герои, перуки, плът, пайети, тонове грим... Въобще – жегата на голямото шоу. Отдавна не се бях смяла толкова.

„Моята голяма нощ” на режисьора Алекс де ла Иглесиа (негово дело е документалният филм „Меси”, посветен на гениалния аржентински футболист) е комедия, която макар и „родена” през 2015 г. е изцяло в традициите на мовидата - онази „треска”, развихрила се в Испания през 80-те, от която между другото се пръква един Педро Алмодовар например. Вид контракултура - пънк, рок, анархия, дрога, сексуална свобода и прочие, но със специфично испански оттенък – която очевидно все още е жива в Испания, но която никой вече не взима насериозно. В „Моята голяма нощ” дори мовидата е взета на подбив. Останала е само една волна... "разпасаност". Ето го най-точното определение за този филм - разпасана комедия.

Филмът е заснет изключително умно и прецизно, с една преднамерена непохватност – все едно от ръка, все едно някой асистент прави бекстейдж на шоуто, но освен зад кулисите, понякога хваща моменти и от сцената, и от това, което се случва сред платената публика. Масовката е огромна и създава усещането за непрекъснат карнавален хаос, който някакви хора със слушалки, микрофони и камери се опитват да дирижират, но така и не успяват.

Колко наистина смешни комедии сте гледали напоследък? Лично аз – малко към много малко. В „Моята голяма нощ” истинското динамо на смеха е диалогът, лафовете хвърчат във всички посоки като искри от бенгалски огън и това ни е напълно достатъчно. Добро забавление, много добро!

Втората кинопремиера за днес няма нужда от представяне – анимацията „Ледена епоха: Големият сблъсък”. Това е петата част на филма, който отдавна се е превърнал в здрав франчайз като този път в историята за праисторическата катерица, която вечно е в преследване на прословутия жълъд, се намесват извънземни, летящи чинии и въобще цялата Вселена се превръща в сцена на новото приключение.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР