Лий Радзивил - лебедът в сянката на Джаки Кенеди

Няма нещо, в което сестрите Бувие да не са една до друга или една срещу друга, винаги заедно и винаги в страстно съперничество

Ирина Иванова 12 September 2016

Сестрите Каролин (18-годишна) и Жаклин (22-годишна) Бувие дебютират във висшето общество на традиционния Бал на дебютантките в Ню Йорк през 1951 г.

Снимка: getty images

Лий Радзивил е във великолепния си дом точно зад Бъкингамския дворец в Лондон, когато в ранния следобед на 22 ноември 1963 г. съпругът й, принц Станислав Радзивил, се приближава към нея с лице, бяло като платно. Лий не си спомня точно думите, с които Стас й съобщава за убийството на зет й, 35-ия президент на Америка Джон Кенеди. Спомня си само, че избухва в истеричен плач, който продължава два или три часа. В един момент мъжът й я хваща за раменете и я разтърсва: „Лий, трябва да се вземеш в ръце!“ И тя изведнъж спира да плаче. Завинаги. Наистина никога повече Лий Радзивил не проронва нито сълза. Дори години по-късно на погребението на сина й Антъни, починал доста млад от рядка форма на рак. „Плача само вътре в себе си“, казва тя.

Ако някой не вярва в кармичните връзки, нека се запознае с историята на сестрите Жаклин и Каролин „Лий“ Бувие и тогава да се произнесе отново. Съдбите на двете са толкова преплетени, разтворени, размити една в друга. Общото им детство, омразата към майка им, която ги свързва цял живот, любовта към баща им, вечното негласно съревнование помежду им, в което Жаклин винаги – винаги! – е победител, браковете им с принцове и президенти, любовната връзка с магнетичния милиардер Аристотел Онасис, която и двете изживяват в различни периоди от живота си (и разбира се, Джаки става съпруга, а Лий си остава любовница), статусът им на световни модни икони... Няма нещо, в което сестрите Жаклин Кенеди-Онасис и Лий Радзивил да не са една до друга или една срещу друга, винаги заедно и винаги в страстно съперничество.

Двете сестри излизат от театрална постановка, 1971 г.
Както подобава на родените победители, Жаклин никога не се съревновава с четири години по-малката си сестра. Лий е тази, която цял живот скача, за да я достигне, която е подозирана в „Джаки комплекс“ и въобще във всички сестрински грехове – завист, ревност и прочие. Дори един от най-близките приятели на Лий, световноизвестният писател Труман Капоти пише за нея: „Лий толкова силно завиждаше на Джаки!“ А на Капоти може да му се има доверие – с неговия нюх на уличен котарак от покрайнините, който не само е допуснат в средите на кралските и дворцови котки, но дори се превръща в техен властелин. Години наред, през 60-те, Лий е част от онова ексклузивно женско общество, наречено „лебедите на Капоти“ – Глория Гинес, Марела Аниели, Лий и още няколко момичета. Всички те са много богати, много красиви и с безпогрешен усет за стил. Но най-важното, което ги отличава от всички останали момичета, е, че имали истории за разказване. А Лий Радзивил винаги е имала истории. Вероятно дори повече от сестра си. Всъщност това е единственото, в което я води. Разбира го, когато пише автобиографичните си книги „Щастливи години“ и „Лий“. Толкова велики хора познава, толкова перипетии и приключения е преживяла, толкова възходи и падения е видяла... Сама не знае как така днес, на 82 години, изящна като водно конче, жилава като тръстика, изпъната като струна, тя продължава да е здрава и да се наслаждава на живота в превъзходния си апартамент в Париж, от чиито прозорци се вижда Айфеловата кула. Дори все още може да пие любимата си водка (пие водка в памет на гениалния балетист Рудолф Нуреев, един от най-близките й приятели, и до днес си спомня тъмнокървавите рози на погребението му в Операта и армиите балетисти в черни драперии) и да пуши любимите си цигари Vogue. Навсякъде се обръщат към нея с „Принцесо Радзивил“, а с едно обаждане може да запази маса за след 15 минути в който и да е от култовите парижки ресторанти (дори във „Волтер“!) и стая в който и да е хотел във френската столица. Всяка сутрин пък дизайнерът на парижките бутици на Christian Dior й изпраща няколко великолепно аранжирани букета... Ами да, в състезанието по оцеляване Лий определено побеждава сестра си. Жаклин си отива от света преди цели 22 години.

Жаклин никога не се съревновава с четири години по-малката си сестра. Лий е тази, която цял живот скача, за да я достигне, която е подозирана в „Джаки комплекс“
Лий е убедена, че за всичко е виновна майка им – ирландска беднячка от имигрантско семейство с претенции (никога недоказани), че произлиза от аристократичен род. Джанет Лий някак успява да улови в мрежите си Джон Бувие III, брокер на ценни книжа от старо благородническо семейство и светска знаменитост, известен с екстравагантния си стил на обличане, с любовта си към хазарта и алкохола, както и с прозвището си Блек Джак. Блек Джак бил винаги със силен тен и ходел редовно на плаж, като комбинирал банския си костюм с официалните си вечерни обувки. Джанет Лий страдала от патологична амбициозност и не можела да понася нехайния безгрижен живот на мъжа си. В крайна сметка му родила две дъщери – Жаклин и Каролин – и няколко години след това се развела с него, отвеждайки децата със себе си.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР