Големите надежди

Пет неща, които трябва да знаете за новите звезди на парижката модна сцена – творческият директор на Balenciaga Демна Гвасалия и алтернативата му в Lanvin Бухра Джарар

Кристина Симидчийска 23 June 2016

 

Демна Гвасалия

1. 34-годишният Демна Гвасалия е родом от Грузия. Първоначално изучава икономика, докато страстта му към дизайна не го отвежда в Кралската академия за изящни изкуства в Антверпен.

2. Модните медии го наричат „духовния син“ на Мартин Марджела. В продължение на три години Демна е старши дизайнер на дамската линия в Maison Martin Margiela и макар името му да не е на показ – критиците го смятат за идеалния приемник на Мартин заради „стремежа му да излезе от рамките на понятието мода“.

3. След като напуска поста си в МММ, Гвасалия работи две години като дизайнер в ателиетата на Louis Vuitton. През 2014 заедно с брат си Гурам и още петима приятели (които и до днес остават анонимни) лансира модния лейбъл Vetements, чиято концепция се базира на идеята за новите ърбън култури, дигиталните медии, ежедневния живот на улицата и анархичната енергия на града.

4. За четири години от основаването си Vetements успява да се превърне в една от най-обсъжданите марки в Париж. Сред преданите й поклоници са Риана и Кание Уест, а Демна споделя: „Усещам, че в Париж се събужда някакъв нов вид енергия. Ние искаме просто да я побутнем, да й дадем сили за нов живот.“

5. Модната философия на Демна е категорична: „Да бъдеш близо до земята е „новото черно“... Някога целта на модата беше да създава мечти. Смятам обаче, че днешното поколение е далеч по-прагматично и ние трябва да бъдем честни към него. Най-важният въпрос е: вярвам ли в това, което създавам, или не? Това е начинът, по който работим.“

Бухра Джарар

1. 45-годишната Бухра Джарар е родена в Кан в семейството на марокански имигранти. Завършва училището за приложни изкуства в Париж, а кариерата й стартира в ювелирните ателиета на Jean Paul Gaultier. Две години по-късно се включва в екипа на Balenciaga, а след това продължава развитието си в друга френска легенда – Christian Lacroix.

2. През 2010 г. Бухра основава собствения си лейбъл Bouchra Jarrar, който три години по-късно официално влиза в списъка на френските кутюристи с помощта на асоциацията Chambre Syndicale de la Haute Couture. Стилистиката му силно напомня класическите творения висша мода от 50-те и 60-те в монохромна гама и с минималистичен силует.

3. След официалното си назначение като творчески директор на Lanvin Джарар заяви, че повече няма да създава колекции за едноименната си марка, защото иска напълно да се посвети на новата си работа.

4. Дебютната колекция на Бухра за Lanvin ще бъде част от круизната линия на бранда и ще бъде представена през юни. Всички очаквания обаче ще бъдат съсредоточени в есенното шоу на модната къща и колекцията за следващия топъл сезон.  

5. „За мен е огромна чест да продължа наследството на Lanvin заедно с дългогодишния екип на марката и безценния им опит – коментира Джарар. – Присъединяването ми към Lanvin е мечтаният от мен начин да разширя границите на креативността си и начините, по които я изразявам. Целта ми ще бъде да създам хармоничен и последователен дизайн за жените от нашето време.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР