Том Джоунс и Линда - сцени от един семеен живот

Тяхната история не дава отговор на въпроса защо нараняваме тези, които обичаме най-много. И защо те ни нараняват. А може би това е просто брак?

Анета Дженева 21 юни 2016

Сър Том Джоунс и лейди Мелинда Роуз Удуърд, 2009 г.

Снимка: getty images/guliver

На 10 април след кратка, но жестока битка с рака, си отиде Линда, съпругата на големия музикант и певец Том Джоунс. Двамата са неразделни до смъртта на Линда, цели 59 години. Но техният брак много напомня на филмите на Бергман – привидно банални случки и отношения в семейството, под които клокочи лавата на неудовлетворени копнежи, неовладяна сексуалност, разминаване в житейските пътища, когато единият иска да лети, а другият да се свие на кравайче и да се скрие от света... Удивително е как толкова различни индивиди са успели да задържат брака си над половин век. Но нали временните неща са най-трайни...

Том с Линда в Лондон 1965 г.
Никой не е вярвал в техния брак, възприеман като нещо временно, защото да се ожениш на 16 и да станеш родител на 16 не е сериозно. И все пак двамата тийнейджъри Том и Линда застават сами срещу целия свят, включително и срещу роднините си, ръка за ръка, опитвайки се да обяснят, че бракът им не е просто случайност, а съдбовен избор.

Съдбата среща Мелинда и Том в градчето Понтиприд, Уелс. И двамата са деца на по 12 години. „Когато я видях, си казах: уау, виж ти, какво момиче... – споделя певецът в тв интервю. – Тя беше нещо различно.“ Но Мелинда не е по-различна от връстничките си – приятно закръглено момиченце с лунички и сламеноруса коса, подстригана много късо, като накълцана. В нея има много смях, много обещание за удоволствия, много лежерност и непрестореност.

На 15 тя вече е бременна и бързо се жени за своя Том Удуърт, каквато е истинската фамилия на певеца. Том започва работа във фабрика за ръкавици и в строителството, за да може да издържа своята Линда. На 16 Линда ражда единственото им дете Марк, по-късно се оказва, че не може да има други деца и това определя по-нататъшната й съдба. В годините, в които връстничките й избират професии и пристъпват плахо към първата целувка, Линда вече гледа бебе и се грижи за своя мъж.

А единственото, което Том умее, е да пее. Първите му опити да влезе в музикалния шоубизнес се провалят и той е отчаян, твърди, че е готов да се хвърли под влака. Линда започва работа в шивашка фабрика, за да помогне на своя Том да покаже таланта си.

Когато Том Джоунс избухва на музикалната сцена през 1967, той е вече женен от 8 години и е на 24, въпреки че го представят като „неженен, миньор, на 22“. Всъщност той е работил за кратко в мината при баща си, истински въглекопач, където е имал честта да мие гърбовете на миньорите. Нарастващата слава на Том Джоунс променя двамата влюбени. Той си пуска дълги бакенбарди, но скъсява и стеснява до невъзможност панталоните си, за да засили сексуалното си излъчване на сцената. Често комбинира тесните черни кожени панталони с черна кожена риза, разкопчана щедро. Линда не променя прическата си, само формите й се закръглят все повече, а в гардероба й се появяват кожени палта и все по-скъпи бижута. Двамата празнуват Коледа в Уелс, когато чуват по радиото, че неговият хит „Зелените поля на моя роден дом“ е продал 1 милион копия и му е спечелил първия „Златен диск“. Ето и снимка от 1967: Том мъкне огромен грамофон, леко усмихнат, след него е Линда с тесни джинси и раирана фланелка, с момчешката си коса, носейки лампион, а най-отзад е пълничкият Марк, с някакъв инструмент в ръце. Тримата се местят в Англия, близо до Лондон, в новия си дом за 65 000 лири.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР