Кан – златна палма не само за кино

„Хубавото“ е, че почти няма музеи и театри, които да разсейват посетителите, затова човек лесно може да се съсредоточи върху кулинарните изживявания

Любомир Василев 17 June 2016

Когато го няма блясъка на кинофестивала, Кан е типичният град на френската Ривиера – яхти, вкусна храна, бутици и активен нощен живот. „Хубавото“ там е, че почти няма музеи и театри, които да разсейват посетителите, затова човек лесно може да се съсредоточи върху кулинарните изживявания. Имайте предвид, че по време на фестивалите (освен на киното, има и на класическата музика, джаза, илюзионистите и др.), да намерите маса в ресторантите е почти невъзможно.

Ще ви предложа няколко ресторанта, които остават встрани от туристическия поток, но напълно си заслужават. Няма как да не започна с абсолютната класика – Palme d’Or, който се намира в един от най-актуалните хотели на Кан Martinez. С огромната тераса към морето, със снимки на любими филмови звезди атмосферата е несравнима. Това е единственият ресторант в Кан с две звезди Мишлен. Шеф-готвачът Кристиан Синикропи го управлява с талант и размах повече от 10 години. Освен уникален кулинар, той е изкушен и от изкуството. Завършил е известното училище в близкото градче Валори, където Пикасо е произвеждал своята керамика, а днес има негов музей. Кристиан Синикропи и неговата съпруга сътворяват сами съдовете, в които се сервират кулинарните му шедьоври.

В друг петзвезден хотел – Grand, се намира ресторант Le Park 45. Главният готвач Себастиен Брода получи своята звезда Мишлен за иновативната си средиземноморска кухня. Гледката от терасата, съчетана с лека и – както специалистите я наричат – „слънчева“ храна е неустоимо изживяване.

В хотел Majestic на прочутия булевард „Кроазет“ се намира ресторант La Petite Maison de Nicole. Морската храна е на невероятна висота, подправена с южни вкусове и аромати, смес от италиански и провансалски традиции.

Le Mesclun предлага истинско гастрономическо изживяване. Това сериозно място съчетава по перфектен начин обстановка, храна и обслужване. Дегустационните менюта показват отношението на шеф-готвачите – от подбора на продуктите до творческата интерпретация на традиционните средиземноморски храни.

SeaSens се намира на последния етаж на хотел Five Seas. Шеф-готвачът Арно Табарек предлага уникална храна, в която комбинира прецизно избрани продукти и подправки. Неговото верую е храната да се основава на най-доброто от местните пазари. Нашето минаване по червения килим на кулинарията в Кан завършва с десертите на Жeром дe Оливера, който е световен шампион в тази област.

Все пак да не пропуснем и плажните преживявания, толкова характерни за района. Препоръчвам Bâoli – това международно място напълно ще се впише в представите ви за средиземноморски купон от най-висока класа.


Spaghetti Kitchen препоръчва:

Palme d’Or – cannesmartinez.grand.hyatt.com

Le Park 45 – grand-hotel-cannes.com

La Petite Maison de Nicole – hotelsbarriere.com

Le Mesclun – http://lemesclun-restaurant.com/us/restaurant_le-mesclun-cannes.html

SeaSens – www.fiveseashotel.com

Bâoli lebaoli.com/cannes-beach.html

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР