История като вълшебна приказка

19 May 2016

Историята им звучи като вълшебна приказка. Млади, успешни, безсрамно красиви и влюбени. На върха на кариерата си като професионални модели в Ню Йорк, Кристиян и Валентина решават да създадат малка органична ферма в българско село. От хоби и страст, Pura Vida Organic Farm постепенно се превърща в кауза и начин на живот. Зад всяка красива приказка обаче стоят много труд, упоритост и чисто сърце.

Спомняте ли си точния момент, в който се роди идеята за Pura Vida? Как се ентусиазирахте?

Кристиан: Идеята се роди, след като бащата на Валентина претърпя работна злополука и две тежки операции. Искахме да го подкрепим морално и да му помогнем да се вдигне отново на крака, а също семейството ни да има свой бизнес, като се издържа от труда си. А и... с Валентина сме привърженици на здравословното хранене и често срещахме задруднения да намерим качествени зеленчуци при завръщането ни в България.

Валентина: Осъзнахме, че ако искаме истинска и пълноценна храна за нас и нашите бъдещи деца - то трябва да си я произведем сами. А фактът, че можем да споделим нашата произведена с любов и грижа продукция с други хора, ни прави много щастливи.

Какво прави вашата ферма органична? Кои са най-важните принципи на био-земеделието?

Валентина: Най-важният елемент за всяка една ферма е почвата. Грижим се за нея, като използваме сеитбообръщения, биохумус от червени калифорнийски червеи и рядко орем и фрезоваме - само при нужда.

Кристиан: Използваме само органични семена и не третираме почвата с никакви химикали.

Откъде черпите знанията си за земеделие?

От хора, занимаващи се с биоземеделие от десетилетия. Не спираме да се интересуваме и обогатяваме. Любими автори по темата са ни Елиот Колман и Жан-Мартин Фортиер. Живеейки в Ню Йорк, имаме възможността да посетим и да общуваме с локални биофермери и да научим много от тях.

От какво зависи добрата реколта?

Валентина: От плодородието на почвата, затова трябва много добре да се грижим за нея. Също и от качеството на семената. Купуваме биосемена от САЩ, но имаме и стари семена от майка ми, предавани от поколение на поколение. Добрата реколта е комбинация от правилно планиране и много работа и грижи.  

Какво е за вас храната и храненето?

Това е начинът, по който се отнасяме към себе си и здравето си.

И двамата сте професионални модели, как успявате да разпределите времето и ангажиментите си между Ню Йорк и с. Аканджиево?

Не е никак лесно. С разрастването на бизнеса ни ще става все по-трудно да сме далеч от фермата. Не правим далечни планове и следваме целите си поетапно, като се опитваме да вземаме най-правилните в момента решения.

Как минава един ваш ден, когато сте тук и когато сте в Ню йорк?

Кристиан: И на двете места денят минава в много работа. В Ню Йорк сме концентрирани върху кариерата. За мен това означава кастинги, снимки, работа с клиенти в новооткритата бутикова зала по бокс, в която съм консултант, съдружник и треньор, там идват много известни личности - модели, актьори, бизнесмени. Когато се върна в България, съм изцяло погълнат от земеделието и работата по изграждането на модерна биоферма. Засега имаме 1 дка оранжерии, 70 дка обработваема земя и три къщи. Две от тях ще ремонтираме постепенно. Работата е тежка и никога не свършва, но както знаем, нищо истинско не се постига лесно и успехът идва само след упорит труд.

Валентина: От както се роди идеята за фермата, използваме цялото си свободно време за изграждането й. Не сме си позволявали ваканция от 3 години, всеки ден сме затрупани от задачи. Повечето хора не осъзнават колко много работа и грижи трябват за отглеждането на храната, която консумират.

Цялата вдъхновяваща история на Кристиан и Валентина е в майския брой на сп. GRAZIA.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР