Ядково мляко – лесно и бързо
За привържениците на здравословното хранене
Диана Шингарова 19 May 2016
Aко избягвате консумацията на млечни продукти, то ядковите млека са идеални за вас. Те са лесно усвоими, не предизвикват слуз в организма и не дразнят храносмилателната система. Приложението им е много голямо - шейкове, смутита, пудинги с чия и плодове, студени супи, сосове, кремчета. А пулпата (останките от смлените ядки) са идеални за основа на набързо приготвени овесени бисквити в комбинация със сурово какао, сушени плодове и каквото още пожелае кулинарната ви фантазия.
Как да приготвим ядково мляко?
Единствено и само от сурови ядки и семена, разбира се. Може да залеете бадемите с гореща вода и да ги обелите, ще добиете мляко с по-нежна текстура, по-бял цвят, но ще загубите хранителни вещества. Изберете сами. Единственото условие да извлечете максимума от ядките, е да ги накиснете предварително в студена вода за една нощ.
Защо накисваме ядките?
Ядките, семената и бобовите култури съдържат вещества, наречени инхибитори. Те са полезни за тях, но не и за нас. Затова трябва "да покълнем" семената и ядките или да ги държим достатъчно дълго време във вода, така че да ги съживим и превърнем в жива храна. Различните видове семена и ядки се нуждаят от различно време за накисване, между 8 и 12 часа.
Моята рецепта:
За моето бадемово мляко накиснах 200 г бадеми в студена вода за една нощ. Изплакнах ги добре и с помощта на бавната мачкаща сокоизстисквачка Philips Micro Masticating Juicer HR1895 и доливайки студена изворна вода получих най-плътното и нежно бадемово мляко, което съм правила досега. Това не е случайност. Дължи се на качествата на уникалната технология за микро изстискване. Освен с плодове и зеленчуци сокоизстисквачката се справя чудесно и с ядки. Сега вече не ви трябват торбички за прецеждане, всичко е чисто и бързо. В моя случай полученото ядково мляко е с наситено усещане за бадем в чашата. За това количество бадеми може да добавите между една и три чаши вода в машината докато смилате. Така ще регулирате гъстотата и наситения бял цвят на полученото ядково мляко.
От какво можем да приготвим ядкови млека:
от бадеми, кашу (накисва се за не повече от 2 часа), лешници, орехи, коноп, слънчогледови и тиквени семки, макадамия, бразилски орех, кайсиеви ядки…
От бадемовото мляко лесно можем да си направим плодови варианти като добавим боровинки, банани, чия и мед на вкус. Експериментирайте и намерете своите любими вкусове и комбинации.