Случаят Шарапова

За честта на тениса или за няколко милиона по-малко?

Ирина Иванова 25 April 2016

Снимка: getty images/guliver

Цял свят знае какво обяви руската тенис звезда Мария Шарапова на скандалната пресконференция в началото на март. Когато обаче щабът й разпраща покани за събитието до медиите, в тях пише само, че тенисистката ще съобщи важна, сериозна новина. Повечето журналисти са убедени, че знаят каква е – Мария Шарапова слиза от сцената. Напълно логично е – тя е на 28, не е печелила голям турнир от 2 години, не е печелила какъвто и да е турнир от една година, с тежка травма на ръката е и въобще... така де, на 28 е.

Фаталният допинг тест на Шарапова е взет през януари по време на Откритото първенство на Австралия, където тя губи от дългогодишния си враг Серина Уилямс.

Тазгодишният турнир и без това е помрачен от ширещите се слухове за уговорени мачове в професионалния тенис. Рускинята решава сама да обяви, че се е провалила на теста и че е реагирала положително на наскоро забранено вещество, наречено мелдониум, което се използва за лечение на сърдечни проблеми, но има и стимулиращ ефект. Вероятно смята, че по този начин ще удържи ситуацията под контрол.

Шарапова се признава за виновна, като обяснява, че взема лекарство, съдържащо мелдониум (който увеличава поглъщането на кислород и подпомага издръжливостта), вече 10 години по препоръка на лекаря си, тъй като имало опасност да развие начална форма на диабет. По-странно обаче звучи обяснението й, че въпросното вещество е влязло в листата на забранените субстанции от 1 януари 2016 г. и тя просто е пропуснала да отвори мейла от Световната антидопингова асоциация WADA, в който се съдържала информацията за новите „попълнения“ в черния списък.
Първоначалната реакция и на медии, и на фенове е, че Шарапова е постъпила смело и достойно, признавайки вината си. Много бързо обаче възхищението отстъпи пред здравия разум и се появи големият въпрос: Как така точно милионерката Шарапова, която е crème de la crème на световното тенис общество и за която работят огромни екипи, ще „пропусне“ да си прочете мейла! Звучи абсурдно, нали? Освен това се оказа, че антидопинговата асоциация е пуснала няколко пъти въпросното уведомление с актуализирания списък.

В същото време латвийската фармацевтична компания производител на злополучния мелдониум заяви, че с лекарството, което е взимала Шарапова, се провежда 4-6-седмично лечение два пъти годишно и е напълно невъзможно който и да било лекар да го предписва в продължение на 10 години. Версията на Мария Шарапова очевидно издиша.

Последствията за руската тенис звезда са светкавични. Към настоящия момент все още не е излязло решението за какъв период от време тя ще бъде наказана, но най-големите й спонсори се оттеглиха от сътрудничеството си с нея, а това са брандове гиганти, като Porsche и Nike. Дори най-верните й „меценати“, които са с тенисистката от 10 години – луксозната швейцарска марка за часовници Tag Heuer, – обявиха, че няма да подновят договора си с нея, който изтича съвсем скоро. Очаква се още брандове, подкрепящи Шарапова – American Express, Avon, Evian, – в най-скоро време да последват примера на „големите“. Най-интересното е, че всички се оттеглят при пълно мълчание. Рускинята не получи подкрепа почти от никого от големите тенисисти. Обяснението на спортните журналисти е, че тя винаги е била единак и няма много приятели сред колегите си. Единствено бившето й гадже, българският тенисист Григор Димитров написа в профила си във фейсбук: „Подкрепям Мария Шарапова. Нямам всички факти, но се надявам, че всичко е една наивна грешка“. Всички други, които се произнесоха по случая, по-скоро заявиха, че съжаляват, но тя трябва да си понесе наказанието.

Дни след като в медиите се развихри дискусия около скандала, самата Шарапова също направи изявление – този път на собствената си фейсбук страница. Адресира го до феновете си и го подписа просто с „Мария“. В него благодари за огромната подкрепа, която е получила, и обясни, че иска да внесе яснота по някои въпроси, тъй като са се появили много спекулации и откровени лъжи.

Заяви, че никога не е казвала, че е вземала въпросното лекарство непрекъснато в продължение на 10 години, а че въобще е започнала да го използва преди 10 години, приемайки го точно по схемата няколко седмици два пъти годишно, при това в най-ниските дози. Освен това опроверга твърдението на Световната антидопингова асоциация, че са изпратени пет мейла, и уточни, че всъщност са изпратени линкове към сайтове, в които има информация по всякакви въпроси, и ти трябва сам след упорито търсене да стигнеш до въпросния актуализиран списък със забранените вещества.

Какво ще се случи с Шарапова? Предположенията са, че в най-лошия случай тя ще бъде отстранена от тениса за 4 години, което означава, че когато се завърне, ще бъде на 32-33. В най-добрия случай наказанието й ще е 1-2 години.

следваща страница »
1 КОМЕНТАР
1
Jores
24 May 2016, 04:45

MY COMMENT:
- Мария Шарапова е изключително рядко съчетание от хубост, аристократично изящество и характер. Не смятам, че тенисистът Григор Димитров й бе равностоен в каквото и да било. отношение.

ТВОЯТ КОМЕНТАР