Най-мощната детокс терапия

За ползите на Панчакарма

Биляна Савова 30 April 2016

След 10 пълни Панчакарма програми по 21 дни, направени в 5 последователни години в Индия, и последвалите още 3 програми, които целенасочено работеха върху основния ми здравословен проблем, спокойно мога да кажа, че съм ученик на моите вайдия (аюрведа лечители). А като човек, изпитал ползите от тази древна медицина, си позволявам да споделя мнението, че това е най-мощната пречистваща тялото и духа терапия.

Според аюрведа цялата вселена е проявление на петте основни елемента – пространство, въздух, огън, вода и земя. Комбинирайки се, те създават трите основни типа доши – вата, пита и кафа и комбинациите им. И всичко в природата е изградено от тях в определени съотношения. Ние също – затова специални аюрведа тестове определят водещата доша на пациента.

Като причина за болестите аюрведа сочи дебалансиране на една или повече доши, което предизвиква увреждане на храносмилателния огън (агни) и довежда до натрупване на токсини (ама) от непълното смилане на храната. Ама е в основата на болестите и затова ключов момент за оздравяването е да се помогне на тялото да елиминира токсините и да подобри храносмилането. Това прави Панчакарма – най-мощната система за детокс.

В Панчакарма се правят процедури, които елиминират токсините и отпадъчните продукти от всички тъкани на тялото. Започва се с няколко дни подготовка – приемат се малки количества определен вид масло, правят се специални аюрведа масажи с масло, подходящо за съответната доша, които релаксират нервната система, прави се сауна с билкови отвари, която разтваря токсините.

Очистващите процедури са насочени към прочистване на 5 основни органа – очите, носа, белите дробове, стомаха и червата. И 5-те мощни средства за очистване са лечебно повръщане, разслабителна терапия, очистителна клизма, лечебна хранителна клизма, нася – лечебна процедура, която вкарва през носната лигавица масла и билкови пари и отвари. Лечението е строго индивидуално. Например ако за някого е подходяща и належаща клизма, за друг е абсолютно неподходяща, даже може да навреди.

Заедно с процедурите и пак индивидуално се назначават и билки, стимулиращи храносмилането; билки за изгаряне на токсините; кратки гладувания; йога и медитация; слънчеви и въздушни бани. Аюрведа е много силна и в подмладяващите терапии, те могат да съпътстват детокса. Извършват се с билки и минерали, натурални витамини, антиоксиданти, средства за баланс на дошите и укрепване на имунната система. А с използването на цветове, аромати и скъпоценни камъни терапиите могат да хармонизират енергиите и на много фино ниво. Всеки, който иска да се лекува с аюрведа, трябва да е наясно, че 20% от работата е на лекаря и терапевта и 80% – на самия пациент. При това истинската работа започва след терапиите, когато той се връща към обичайния си живот.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР