Операция чист дом

Как домът ни да заблести от чистота с прости, естествени и използвани от поколенията преди нас средства – попитахме Надя Петрова, експерт по здравословно хранене и природосъобразен начин на живот

Елка Влаховска 25 March 2016

Г-жо Петрова, идва време за основно пролетно почистване на дома, можем ли да го направим с екологични средства?

Да, разбира се, в крайна сметка поколенията преди нас не са имали такъв избор от битова химия и са успявали да поддържат домовете си чисти. Истината е, че някои от техниките, които използвам днес, са наследени от майка ми.

Има ли доказана вреда за здравето при използването на химически препарати за почистване?

Темата е изключително трудна, защото няма изследвания как повечето от тези препарати се отразяват на организма ни. В момента има над 80 000 химикала, които се използват всекидневно в света под формата на битова химия, козметика и добавки в храната, а в pub med (общодостъпния регистър за медицински изследвания) са описани само 263 резултата от изследвания дали химическите препарати за почистване вредят или не. Битовата химия влияе по много начини: чрез вдишване на химикалите, при контакт с кожата, при поглъщане (например от препарата за миене на чинии) или ако навлезе в организма през отворена рана. Тя влияе и индиректно, като замърсява почвата, водата, околната среда, засягайки цялата екосистема. Със сигурност има рискове, които лесно може да се елиминират, ако се замени тежката химия с нещо, което няма да ни навреди.

Какви домашни средства да използваме при почистването?

Комбинация от стари и нови. Съвременните микрофибърни кърпи, както и домашната пароструйка са нови и лесни техники за почистване, които изискват само вода. От майка ми е останала техниката за чистене със сода за хляб и оцет или лимон. За по-свеж аромат добавям различни етерични масла. В някои случаи прибягвам, разбира се, и до биопрепарати, например за миене на чиниите, но във всички останали случаи използвам най-вече микрофибърна кърпа, сода и оцет. Тази комбинация е изключително подходяща за почистване на банята – теракота, фаянс и смесители на вана и умивалници. Соденият разтвор става и за фино отпушване на канала в банята.

Има ли домашно средство за почистване на мухъл?

Мухълът е много сериозна тема, защото микотоксините от него могат да причинят или влошат различни автоимунни процеси, да отслабят силно имунната система и т.н. Проблемът при мухъла са спорите, които са невидими и могат да се разпръснат из цялото помещение, дори и в мебелите. За съжаление няма как да премахнем нещо, което не се вижда. Срещала съм препоръки от експерти по темата към хора със сериозно автоимунно заболяване да се изостави помещението с всички мебели и дрехи в него. Заболяването ще се усложни, ако човек живее в сграда с мухъл.

Печката и фурната обикновено са най-трудни за почистване. Как да се отървем от мазнините?

Отново сода и оцет (смесвам ги на око), дори за керамичните котлони, и държа да отбележа, че содата се справя по-добре от специалните препарати за почистването им. Ако има твърде много мазнина, е добре да се остави соденият разтвор да подейства за няколко минути и след това да се изтърка и измие. Друг вариант е да се разреже на две суров картоф и да се използва заедно със содата вместо гъба за миене. А за най-тежките случаи е добре да прибавим към разтвора и гореща вода.

С какво да измием прозорците?

Съвременният екологичен вариант е да използваме домашна пароструйка. С нея аз свалям мръсотията, а после забърсвам с микрофибърна кърпа.

Използвате ли сапунена вода за по-добро почистване?

Доброто старо средство за измиване със сапунена пяна или вода също е еко продукт. В момента има голям избор от домашно приготвени сапуни от натурални съставки, всеки може да избере по свой вкус.

Ако резултатът от домашните средства не ни удовлетворява, какви биопрепарати да използваме?

Вкъщи използваме биопрепарати за миене на чинии, пране на дрехи и за личните измиващи средства – сапун и шампоан. На пазара вече има голям избор от марки и е добре всеки да пробва, за да избере най-подходящата за себе си.

Можем ли да гарантираме добра хигиена на дома, използвайки екологични средства?

За нормалното домакинство – определено да.

2 КОМЕНТАРА
2
Валя Боянова
26 March 2016, 19:39

ПИванова, добрата стара белина!

1
ПИванова
26 March 2016, 14:57

В крайна сметка има ли домашно средство, с което можем да се борим с "видимия " мухъл?

ТВОЯТ КОМЕНТАР