Диамант в пустинята

Катар е скрито съкровище в североизточната част на Арабския полуостров

Любомир Василев 08 March 2016

Още от летището – едно от най-красивите в света, е ясно с какъв размах се работи (дизайнът на някои от зоните за отдих са на световноизвестния архитект Антонио Читерио). Предстоящото световно първенство по футбол през 2022 г. дава повод на монарсите да правят огромни инвестиции.

Любомир Василев
В малката държава всичко, за което си мечтаете, е на една ръка разстояние. От столицата Доха всекидневни екскурзии ще ви отведат до резервати с голямо биоразнообразие, екзотични пустинни преживявания с яздене на камили и чудновати гледки на ерозирали в странни форми скали. Сред всичко това не е за изпускане огромната скулптура на американския художник Ричард Сера, която изниква като истински мираж пред очите ви. Въобще изкуството е сред приоритетите на управляващата фамилия Ал Тани и един от пътищата към световна интеграция. Проектът Qatar National Vision 2030 предвижда строителство на университети и музеи. През 2011 г. една от поредицата картини „Картоиграчите“ на Пол Сезан бе купена именно от кралското семейство за над 250 милиона долара.

Или пък можете да си останете в уюта на Доха, разположена до топлите води на Персийския залив. И тук традицията и съвременността се смесват на всяка крачка. Можете да посетите Националния музей, в който най-добрите образци на ислямското изкуство са изложени в модерна, проектирана от Жан Нувел сграда.

Както в много горещи страни, които се развиват със светкавични темпове, животът в града е съсредоточен в моловете. Това са съвременните варианти на суковете. Разбира се, лютото местно кафе, сладкият чай и наргилето са традиционна част от изживяването. Оттук нататък разнообразието от храни и кухни е огромно – местна арабска, ливанска, турска, египетска, мароканска, иракска, индийска, малайзийска и италианска. Другите популярни места, където животът тече без прекъсване, са луксозните хотелски вериги. В St. Regis можете да опитате средиземноморското меню на Гордън Рамзи или да изберете Hakkasan за кантонски специалитети. Последния път от Малдивите се обадих да си направя резервация. Така се запознах с българката Люба, която ме разпозна по номера, и която се оказа генерален мениджър в Hakkasan. Едно приятно усещане!

Spice Market с авторска азиатска кухня и Market са двата ресторанта на ексклузивния шеф Жан-Жорж Вонгерихтен, разположени в модния W Doha Hotel. Феновете на Nobu няма да останат разочаровани – ще го отрият във Four Seasons Doha. Разположен на три нива с вземащи дъха панорамни гледки, този архитектурен шедьовър е най-големият ресторант в портфолиото на марката.

И не забравяйте – Катар не е Дубай. Тук алкохолът е абсолютно забранен и не можете да си поръчате дори бира (с много редки изключения в няколко хотелски ресторанта).

 

Spaghetti Kitchen препоръчва:

Gordon Ramsay - www.gordonramsaydoha.com

Hakkasan - http://hakkasan.com/locations/hakkasan-doha

Spice Market - www.spicemarketdoha.com

Nobuwww.noburestaurants.com/doha

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР