Започна „София Филм Фест“

Ирина Иванова 10 March 2016

„Стая“

Снимка: София Филм Фест

Двадесетото юбилейно издание на „София Филм Фест“ стартира. Ето няколко заглавия, които ви препоръчваме да гледате. Цялата програма може да видите тук.

„Стая“ на Лени Ейбрахамсън

Броени дни след връчването на наградите Оскар ще видим един от участниците в академичната надпревара, превърнал се и в едно от събитията на годината в американското кино – филмът „Стая“ на Лени Ейбрахамсън. 25-годишната Бри Ларсън в ролята на млада жена, държана като сексробиня в една стая в продължение на пет години и родила дете от похитителя си, спечели куп награди, включително "Оскар", „Златен глобус“ и БАФТА.

Тандемът Хулио Медем и Пенелопе Крус в „Ма ма“

Чакаме филм на Хулио Медем („Сексът и Лучия“ го направи известен) вече пет години, тъй като след забележителната си творба „Стая в Рим“ от 2010 г. испанският режисьор си даде дълга ваканция. В „Ма ма“ Пенелопе Крус е в ролята на жена, изоставена от мъжа си, болна от рак на гърдата, но решена да се справи с всички ужаси на света в името на 11-годишния си син. Дуетът Медем–Крус се превърна в едно от събитията при раздаването на най-престижните филмови награди на Испания – „Гоя“.

Дълго те чакахме, „Карол“!

За филма на Тод Хейнс, създаден по романа на Патриша Хайсмит „Цената на солта“, се заговори още след миналогодишния фестивал в Кан, а киноманският ни апетит се засили още повече след 6-те номинации за Оскар, които творбата получи, както и от факта, че всички авторитетни издания отбелязаха изключителните изпълнения на Кейт Бланшет и Руни Мара. Историята е за страстната любов, която преживяват две жени от различни социални прослойки през 50-те години в Ню Йорк.

„Аномалиса“, или какво се случва в главата на Чарли Кауфман

Стоп-моушън анимацията (т.е. анимация с кукли) „Аномалиса“ е едно от най-обсъжданите филмови събития на 2015. Достатъчно е само да споменем, че филмът се е пръкнал в главата на Чарли Кауфман, който навремето ни подлуди с „Да бъдеш Джон Малкович“, а после и с „Блясъкът на чистия ум“. Отсъствие на тривиална логика и тържество на фантазията са основните принципи, които Кауфман спазва.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР