Aлпийски приказки

„Историята на дървото е историята на моя живот“, казва Жан-Луи Сибюе, един от емблематичните хотелиери на Франция.

Елка Влаховска 31 January 2016

Снимка: Les Chalets des Fermes / L. Di Orio, F. Ducout, D. Derisbourg & DR

Показваме ви философията, с която започва приключението Les Fermes de Marie – алпийския лукс в курорта Межев.

Френският град Межев сам по себе си е истинска приказка, в която влюбените в природата и във фантастичното ще се почувстват на мястото си. Тук, сгушени в гънките на Савойските Алпи, се намират красивите местности с приказни имена – водопадът на Спящата красавица и полянката на Снежанка.

Този район допреди трийсет години е осеян с изоставени ферми, кошари или планински заслони, съградени изцяло от местно дърво. Жан-Луи Сибюе купува имот от 2 хектара и се отдава на търсене и събиране на безценния материал, оставен немилостиво на капризите на времето. Към дървото французинът изпитва истинска страст, но е натрупал и много познания как да избере, да обработи и да трансформира нещо старо със стойност в нова форма.

„Уважавам природата и съм много чувствителен към нея – казва Сибюе. – Затова винаги се опитвам да съхраня и дам нов живот на дървото. Не харесвам да се разхищава безценният материал – приемам го с всичките му несъвършенства и използвам всичките му неравности, петна и „вени“. Никога не съм си мечтал за идеалната дървесина. Опитвам се да рециклирам всичко и чрез стари занаятчийски традиции да дам нов живот на дървото.“

Усилията наистина могат да бъдат обяснени с тази неистова страст и емоционалност на Сибюе, защото с помощта на местни съмишленици, с конски и волски впрягове, той обикаля един обширен планински район в търсене и „спасяване“ на дървото.

Сградите на Fermes de Marie са изградени с материалите от около 50 планински ферми, къщи и заслони, които не се използват вече.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР