Диаманти в планината

При ски хотелите, които държат и залагат на добрата кухня, балансът в менюто е много важен

Любомир Василев 02 February 2016

Cheval Blanc

Винаги съм смятал, че вкусът към добрата храна се възпитава. За да започнеш да разпознаваш висшия пилотаж в кухнята, със сигурност трябва да си вещ в класиката. При ски хотелите, които държат и залагат на добрата кухня, балансът в менюто е много важен. Представяте ли си да сте умрели от глад след цял ден каране на ски и да ви се сервира петстепенно гурме меню с половин час пауза между ястията… Случвало ми се е и мога да кажа как се зарадвах, че хлябът с масло беше на масата

Разбира се, както в модата, така и в храненето не може всеки ден да се носи „от кутюр“. Хотелите, които представям днес, са изключително балансирани в това отношение. В менютата им са съчетани последните тенденции в кулинарията, но базирани на логиката и традицията на алпийската кухня, пречупена през погледа на креативния шеф.

1. The Alpina Gstaad е един от хотелите, в които храненето е издигнато в култ. С трите си ресторанта хотелът може би е номер едно гурме ски дестинация. Ресторант Sommet с една звезда Мишлен и с над 400 редки бутилки вино в избите си съперничи с японския Megu, който след успешния старт на флагмана на марката в Ню Йорк отваря точно тук своя европейски еквивалент. И ако саке и сурова риба не са вашият логичен планински избор, Swiss Stübli е третият ресторант в хотела, готов да задоволи и най-претенциозния търсач на comfort food.

2. С поглед към Италианските Алпи, вниманието ми спира върху хотел Eden в Бормио. Член на веригата Design Hotel, рожба на големия Антонио Читерио, хотелът е чист диамант в сърцето на планината. Кухнята в ресторант Umami е отчетлива и точна. Въпросът е в баланса. Главният готвач, произхождащ от семейство на ресторантьори, с вродена любов към професията и с непрекъснато желание за иновативност, казва, че тук всяка рецепта е като документален филм и всяка съставка играе важна роля в историята.

3. Cheval Blanc – станалият институция хотел във френския топ ски курорт Куршeвел, за поредна година е притегателно място за хора с отношение към храната и с дебели портфейли. В двузвездния Мишлен ресторант LE 1947 шеф Яник Алено всяка вечер глези своите 35 гости, като извлича квинтесенцията на продукта и създава неповторима картина от всяко ястие. Откритата кухня допринася за допълнителното усещане за чистотата на представлението.

4. Le Chalet Zannier – този хотел във френския ски курорт Межев още веднъж доказва легендата за френската кухня. В уютна, характерна за алпийско шале обстановка ресторантът предлага кулинарни открития в автентичен алпийски дух. Менюто е базирано на сезонни продукти, подбрани от местни производители с респект към природата и планината.

Spaghetti Kitchen препоръчва:
The Alpina Gstaadt - www.thealpinagstaad.ch
Eden - www.edenbormio.it
Cheval Blanc - www.courchevel.chevalblanc.com
Le Chalet Zannier - www.lechaletzannier.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР