Новите музи

Отварят нова страница в историята на модата

eva.bg 31 January 2016

През изминалата година с интерес наблюдавахме как границите между половете стават все по-размити, а стереотипите за съвършенство бавно избледняват. За сметка на разбирането, че различията реално нямат отражение върху красотата, дори напротив. Това е важен момент в историята на модата и напомняне, че тя е преди всичко възможност за избор и търсене на идентичност, а звездите в нея блестят не чрез комерсиални стандарти, а чрез силата на характера.

Госпожица Т

Само преди пет години New York Times заяви, че 2010-а ще бъде запомнена като годината на транссексуалните. Поводът беше шеметната скорост, с която моделите трансджендъри* Леа Ти и Андреа Пежич почти едновременно завладяваха модната сцена: екзотичната Леа Ти изгрява в зимната кампания на Givenchy, a 19-годишният сръбски младеж краси рекламите на Marc Jacobs. Година по-късно Пежич официално получи статута на символ на новата сексуална революция (критиката я нарече „полова гъвкавост“ в модата), даваща път на хората с нестандартна ориентация.

Андреа Пежич
Безспорно, през 2015 година пеперудата създаде своя ураган. Посланието е стигнало до масовия пазар и модната индустрия вече не се страхува от реакцията на купувачите. Андрогинността е естествена част от подиума, а транссексуалните модели не изненадват публиката нито от кориците на списанията, нито от кампаниите на марки като & Other Stories и Make Up For Ever. Вместо рекламна сесия за пролет 2014, фотографът Брус Уебър снима почти документално видео за луксозния търговски център Barneys, запечатващо историите на 17 трансджендър модела и красноречиво наречено „Братя, сестри, синове и дъщери“. Този юни, след дълго изгнание, Джон Галиано се завърна на Седмицата на висшата мода в Париж с колекция за Maison Margiela, представена не само от жени, но и от мъже и трансджендъри. Андрогинни модели видяхме не за първи път и на дефилето на Saint Laurent за зимния сезон.

Улавяйки горещия момент, британското култово списание i-D посвети броя си за зима 2015 на ЛГБТ обществото и борбата за неговите права, слагайки на корицата актрисата Ел Фанинг, която скоро ще видим в ролята на транссексуален тийнейджър във филма About Ray. „2015-а е годината, в която перлите се изплъзнаха от черупката и светът ги посрещна с бурни овации. Преобразяването на Катлийн Дженър и нейният нов живот са главният пример за това как се е променило обществото“, коментира главният редактор на i-D Сара Рафаел. Действително, трансформацията на бившия олимпийски шампион Брус Дженър в блестящата Катлийн Дженър предизвика множество полемики и ключова за шоубизнеса победа – корицата на Vanity Fair.

За финал, в Лос Анджелис дебютира модната агенция Apple Model, в чието портфолио влизат основно трансджендъри. Последва я подобна агенция и в Ню Йорк – Trans Models. „Целите ни са далеч по-грандиозни, отколкото просто да печелим пари – казва основателката на Trans Models Peche Di. – Това е начин да се застъпим и да дадем видимост на хората, които дълго време са били дискриминирани и маргинализирани. Модата далеч не е толкова либерална, колкото си мислим. Време е да премахнем предразсъдъците спрямо различните полове.“

Джейми Брюър
Различни и все така красиви

Неизбежно модната индустрия постепенно бе принудена да се отърси от изградените от самата нея стереотипи и да намери място в своята доскоро затворена система за различните типове красота. Защото фалшивите канони на последната вече не могат да излъжат никого – интересът на публиката се задържа върху смелите и силни личности, а доказателството са милионите поклонници в социалните мрежи, следящи отблизо живота на любимците си.

Така магнетичната Уини Харлоу стигна статуса на топ модел въпреки заболяването си витилиго, за което споделя: „Някои хора са черни, други бели. Аз съм и двете. Имам недостатък, но го приемам“. Славата каца на рамото й след участието в риалити шоуто America’s Next Top Model. През 2014 година испанският бранд Desigual я кани за свое рекламно лице, а тази пролет Уини заблестя в кампанията на Diesel и заяви: „Единственият човек, който може да те накара да се съмняваш в красотата си, си ти самият“.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР