Виж кого не виждаш в „Междузвездни войни“

Кои великолепни актьори са скрити в безсмъртните обвивки на Чубака, Учителя Йода и Дарт Вейдър

eva.bg 09 January 2016

В безсмъртните обвивки на героите от сагата „Междузвездни войни“ Чубака, Учителя Йода и Дарт Вейдър всъщност са скрити великолепни актьори, незабравими гласове и любопитни истории. Ето кои са тези, чиито лица така и не виждаме на екрана, но които също са част от магията и силата на най-великата поредица във Вселена.

Питър Мейхю, или Чубака

е единственият, който играе и в новите „Междузвездни“. С извънземния си ръст 2,26 м неговият (пък и нашият) Чуи изглежда наистина като същество от друга планета. Роден е в Англия и в момента е на 71 г. Когато през 1980 г. се разболява, не успяват да му намерят заместник за снимките на втория епизод на „Междузвездни“, така че го изчакват да оздравее. Причината не е в екстремния му ръст, а в това, че Мейхю се подготвя за ролята на Чубака, прекарвайки дни наред в зоологическата градина да изучава движенията на различни животни. През 2013 г. оперират и двете му колена, увредени от неговия забележителен ръст. Обожава своя герой, основал е фондация на негово име и казва, че Чуи притежава преди всичко гигантско сърце. Питър е достигнал 2,26 м не вследствие на гигантизъм, а на доброкачествен тумор на хипофизата, отстранен успешно в тийнейджърските му години.

Франк Оз, или Учителя Йода

Франк Оз сам предлага Йода да се изразява с объркан словоред. Оз е известен като един от най-добрите кукловоди в света, при това потомствен. През 60-те работи рамо до рамо с Джим Хенсън и почти три десетилетия „заема“ гласа си на Мис Пиги, мечката Фрози, Животното и други „мъпети“. Според легендата самият Джим Хенсън много искал да озвучи Йода в проекта „Междузвездни войни“, но в крайна сметка не успели да съгласуват графиците си и Хенсън предложил Франк Оз. „Йода не е гласът ми, а сърцето ми. В куклите трябва да вложиш цялото си сърце, до последната капка кръв“, казва Франк Оз, който е истинска холивудска легенда.

Джеймс Ърл Джоунс е гласът на Дарт Вейдър

Налага се да го включат, защото актьорът Дейвид Проус, който реално влиза в костюма на Вейдър, е с ужасяващ средноамерикански акцент. След това обаче гласът се превръща в неизменна част от самия герой. Когато Джеймс Ърл Джоунс бил момче, имал тежка форма на заекване и непрекъснато посещавал различни логопеди, а после и актьорски курсове. Той е и човекът, който казва ударното изречение на телевизионния гигант CNN – This is CNN! Парадоксът е, че той и Дейвид Проус никога не са се срещали очи в очи, въпреки че заедно са създали един от най-великите филмови злодеи в историята.

Дейвид Проус е тялото на Дарт Вейдър

и до края си остава само тялото в костюма, дори когато Вейдър си показва лицето – нещо, което Проус никога няма да прости на Джордж Лукас. Най-напред той е ужасно обиден, че Лукас и другите намират гласа му за неподходящ за ролята и наемат Джеймс Ърл Джоунс като дубльор. Лукас обаче тържествено му обещава, че по-нататък в поредицата ще „върне“ в играта гласа му – след като поработи върху акцента си, а още по-нататък предвижда Вейдър да свали маската си. Нито едно от двете не се случва. Първо, защото гласът се превръща в емблема на героя и второ, защото по време на снимките на „Империята отвръща на удара“ (1980) изтича информация, че Вейдър е баща на Люк Скайуокър и след разследване режисьорът продуцент стига до извода, че именно Дейвид Проус е издал тайната. Затова Лукас не изпълнява обещанието си и в края на „Завръщането на джедаите“, когато Вейдър сваля маската, се показва не лицето на Дейвид Проус, а това на Себастиан Шоу. Проус и Лукас не си говорят и до днес.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР