Коледа на кино

Американска слапстик комедия, две анимации и една забележителна документална творба на Карлос Саура - това ще намерите в петък, под елхата. Пардон - в кината.

Ирина Иванова 23 December 2015

Ето как си представям идеалната Коледа в града – брънчове на готини места след като най-после си изпълнил мечтата на живота си, тоест наспал си се, закрити ледени пързалки, които ни утешават при тоталното безснежие навън, горещи напитки и сладкиши, шейни в планината, където евентуално има сняг, както и много време за книги, филми и музика... Ще кажете – какво правим с домакинските задължения и децата? Е, описвам идеалната Коледа, не реалната.

В петък, точно за Коледа, в кината тръгват две много добри анимации – „Малкият принц” по класическата история на Антоан дьо Сент Егзюпери и „Петсън и Финдъс” по поредицата на шведския писател Свен Норквист, а също така непретенциозната комедия „Сестри на макс” и един филм само за ценители – „Аржентина” на испанския майстор Карлос Саура, посветен изцяло на музиката на Аржентина (вижте трейлъра по-долу и ще останете без дъх).

„Сестри на макс” е от онзи тип комедии - малко дебелашки и недодялани – в които се смята за особено смешно да се подхлъзнеш и да се изтърсиш по задник, а всякакви „физиологични” шеги са на голяма почит. Две сестри на възраст около 40 (Тина Фей и Ейми Полър са в ролите)се срещат в родния си дом, където са повикани от родителите си да разчистят детската си стая, понеже къщата е обявена за продан. Сестрите решават да вдигнат бесен, апокалиптичен купон като за последно, на който са поканени бивши съученици, гаджета и всякакви типове от миналото и става видно кой колко е надебелял, оплешивял, остарял и... каква нужда имат всички от едно бясно, апокалиптично парти. Чудех се как да ви предам атмосферата на филма и ето сега се сетих – в него звучи парчето на Ники Минаж и Давид Гета Hey Mama. Това е.

 „Малкият принц” е култова книга и за деца, и за възрастни и всеки от нас е създал в главата си собствена „интерпретация” на великата творба на Антоан дьо Сент-Егзюпери. Още повече, че авторът сам е нарисувал своя герой, неговата роза, неговата планета и т.н. и поне аз винаги си представям точно, ама точно този малък принц, от книжката. Вярно, във филма са се опитали да го наподобят, но... е, само са се опитали. Да бъдем добри обаче - Коледа е! Първата пълнометражна анимационна екранизация по „Малкият принц” е дело не на вездесъщите Disney Pixar, а на „Парамаунт”, а режисьор е Марк Озбърн, който направи преди време чудесния „Кунг Фу панда”. Филмът е предназначен за по-малки деца и логично се е опитал да се освободи от помитащата тъга, която ни навява оригиналният текст.

Ако трябва да сме точни „Петсън и Финдъс” не е просто анимация, а комбинация между истински актьор и анимирана среда плюс анимирана котка. Класически семеен филм, разказващ за самотен, възрастен мъж, комуто подаряват малко коте и двамата стават най-добри приятели.

 Весела и щастлива Коледа на всички!

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР