Варна през зимата

През този декември да бъдеш във Варна е сякаш да си във Флорида - ярко слънце, разходки по плажа и нонстоп купон. Предполагат го не само добрите температури, но и добрите традиции на варненци

Елка Влаховска 08 December 2015

Разходете се, след като се вдигне сутрешната мъгла, по крайбрежната алея, носеща името на великия ни мореплавател кап. Георги Георгиев. Ще видите нещо, което едва ли някой би предполагал, че се случва на морския бряг през зимата. Ако хванете пътя от гарата, първо ще се изумите как при относително ниските температури от не повече от 10 градуса смели плувци порят 50-метровите коридори в плувен комплекс „Приморски“. До тях, в съседния басейн, тренират красавици от отбора по синхронно плуване, има и много деца. Погледът неизбежно се отплесва към водната шир, за да види как морето е толкова нежно и ласкаво, че е примамило на неделна разходка по плажа търсачите на романтични усещания, невръстните събирачи на миди и рачета, влюбените, здравословно спортуващите, естетите, кучетата.

Някои са решили да се позабавляват в топилото с топла минерална вода. До „басейна“ стои простодушен до сълзи и вероятно затова звучащ достоверно надпис: Чакръкчия, оправя увреден кръст, дископатия. Този народен лечител не се вижда в обсега на зрението, но удоволствието на пухтящите в топлата вода мъже е очевидно.

До тях, в морето е сборният пункт на чайките, гларусите и лебедите и удоволствието да им подавате храна е огромно, особено когато белите грациозни птици се изправят досами вас и изпънат шии в очакване.

Нелегалните продавачи на прясна риба също са тук и може да си отнесете сафрид или чернокоп за вкъщи, освен ако не отседнете в „Морски рай“ или „Кръчмата“, за да видите как се забавляват през уикенда жителите на морската столица. Бира и прясна риба под слънчевите топли лъчи – един неочакван декември.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР