Нова година в алпийско шале

В компанията на наистина близки приятели

Любомир Василев 11 December 2015

шале Etesian

Доказано с времето, най-добрата рецепта за посрещане на Нова година е премерената компания от наистина близки приятели, с които в приятни и неподправени разговори, прекъсвани единствено от пукането на някое по-сухо дърво в камината, очаквам неизбежната смяна на годишния календар.

Свързвайки идването на новогодишните празници с нагиздени елхи, каране на ски и много сняг, поглеждам към Алпите, където от години вече бивши ферми, пригодени да посрещат туристи, се превръщат в доходен бизнес. Последните тенденции в дизайна са съчетани с петзвезден лукс, който може да задоволи желанията и на най-претенциозния клиент. Какво по-хубаво от алпийски дом в планината, изграден от дървени трупи, декориран в типичен планински стил, със собствено спа и личен готвач на разположение?

На една ръка разстояние, съвсем близо до София, в курорта Боровец, вила „Стрезов“ е едно от местата, които посещавам често и с голямо удоволствие. Построена през 30-те години на миналия век от царския полковник Стрезов, в началото на 90-те тя е тотално трансформирана от неговата племенница и превърната в хотел на принципа шале (наема се цялата къща). С много вкус и педантичност към детайла, с помощта на немски архитектурен екип, не без съучастието на симпатичните домакини, които посрещат туристите, вилата може да си съперничи с най-добрите алпийски шалета.

The Lodge, част от Virgin Limited Edition, е алпийската перла в короната на Ричард Брансън и е още едно доказателство за предприемчивостта и добрия вкус на британеца. Намиращ се в сърцето на швейцарския ски курорт Вербие, The Lodge е готов да задоволи желанията и най-капризните гости.

В търсене на автентичност и желание за постигане на съвършен уют много от новопостроените шалета използват комбинация от стари дървета, добивани най-често от разрушени полски ферми и след това преработвани по специален начин.

Шале Etesian е едно от най-емблематичните в швейцарския топ курорт Гщаад. По-скоро приличащо на алпийски замък, шалето умело съчетава дворцов лукс и традиционен алпийски стил. Екстрите, които предлага, са безброй.

Едно от любимите ми места и според мен едно от най-подходящите за посрещане на Нова година е Wirtshaus Steirereck. Традиционният алпийски ресторант, намиращ се на стотина километра от австрийската столица, е ръководен от екипа на мишлензвездния Steirereck във Виена (15-и в света според класацията на Acqua Panna&San Pellegrino за 50-те най-добри ресторанта). Освен със страхотна храна и интериор, той разполага с няколко шалета, които да приютят гостите. Приличащите на ловни хижи къщички са различни по дух и дизайн и умело съчетават алпийската стилистика с ултрамодерни решения. Например през стъкления под на хола можете да наблюдавате кротко сгушените в кошарата агънца.

Spaghetti Kitchen препоръчва:
Вила „Стрезов“www.villastresov.com
The Lodgewww.virginlimitededition.com
Шале Etesianwww.hautemontagne.com
Wirtshaus Steirereckwww.steirereck-pogusch.at

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР