Пет снежни хотела гурме

Карането на ски за мен е нещо, което осмисля зимата, затова изборът на хотел с добър ресторант е особено важен за едно запомнящо се преживяване

Любомир Василев 03 January 2016

Chez Vrony

Единственото по-приятно усещане от това да свалиш ски обувките си след цял ден в планината е да се насладиш на добрата храна до камината в някой уютен алпийски хотел. Ето и някои от доказалите се, проверени от мен места, в които освен всичко друго и кухнята е отлична.

1. Започвам с швейцарския гурме курорт Цермат, където в малкото алпийско градче в подножието на Матерхорн има над 150 ресторанта. Избирам хотел „Юлен“ като мястото, което най-точно дава усещането за уют и перфектна храна в традиционния алпийски стил. Собствениците са сред старите фамилии в района, с няколко от най-успешните заведения там и био ферма за високопасбищни агнета (основа на менюто). В традиционното Schäferstubе (Шеферщубе) агнешкото карпачо и фондюто са задължителни. Когато става въпрос за Цермат, не може да не стане дума за Chez Vrony. Намиращият се на самата писта шале-ресторант е едно от местата, които осмислят слънчевите следобеди на голямата тераса с превъзходните си храна и гледка. Това е планинският ресторант с най-много награди от швейцарската кулинарна асоциация. Опитайте емблематичния Chez Vrony бургер.

2. Друго съвсем прясно откритие от миналия ски сезон е новооткритият хотел от веригата Chedi в малкото швейцарско градче Андермат. Преди години, когато управата на местния кантон се чуди как да спаси загиващия туризъм, решава да покани египетския милиардер Сами Сауирис да инвестира в инфраструктурата и през 2014 г. The Chedi Andermatt отваря врати. С концепцията на японския си ресторант, който през цялото време кани най-добрите шефове от Изтока, и основния ресторант, събрал вкусовете на автентичната швейцарска кухня, The Chedi дава петзвездно усещане.

3. Wiesergut е също ново попълнение в колекцията ми от гурме хотели. Като съчетание цена-качество Австрия винаги е сред дестинациите, които си заслужават. Наскоро откритият член на семейството на Design Hotels не прави изключение. Намиращ се в местността Saalbach-Hinterglemm, модерният ски хотел съчетава обичайния алпийски стил със скандинавското усещане за простота на възприятията и дизайна, постигната с не много, но качествени материали. Собствениците отделят специално внимание на продуктите, с които се готви. Те се купуват само от малки био ферми в района. Специално място е отделено и на десертите, които, както знаем, са друга наука. Миризмата на прясно изпечен хляб те преследва през цялото време и те кара да чувстваш хотел Wiesergut като свой втори дом.

4. Лех (Lech) е безспорно едно от най-живописните места в Австрийските Алпи. През зимата приказното селце изглежда, все едно там живее Дядо Коледа. Хотел Aurelio за трета поредна година печели наградата за най-добро ски шале и хотел в Австрия. За елегантния гурме ресторант в хотела се грижи екипът на шеф Кристиян Решер, номиниран с три шапки от австрийския еквивалент на Мишлен – Gault Millau. Модерните австрийски специалитети, както и националната кухня, вървят в компанията на рядка колекция от вина и арманяци, някои от които над 100-годишни.

5. Поглеждаме към Френските Алпи, където една от най-сериозните фамилии в ресторантьорския и хотелския бизнес във Франция – Сибуе, ни поднася най-новия си проект – петзвездния хотел Altapura, намиращ се в сърцето на Вал Торанс. Хотелът е с приз за най-добър ски хотел на Франция за 2014 г. Фамилията, притежаваща най-добрите шалета в Межев и хотели в Сен Тропе, достойно стъпва в трите долини (Куршeвел, Мерибел, Вал Торанс). С трите си ресторанта този приз е напълно заслужен. Les Enfants Terribles (Ле-з-анфан терибле) е шикозен планински тип брасери, където високо над морското равнище можете да опитате всичко, което плува в морета и океани. Само каралите цял ден ски в планината знаят от какво има нужда човек, когато седне да вечеря. Точно тук и навреме идва La Laiterie (Ла Летри) – доказателство на това, което всички добри скиори знаят: че всеки успешен ден в планината трябва да завърши с фондю. Тук изборът на сирена е наистина впечатляващ. За десерт завършваме с прочутия чийзкейк с боровинки „Монблан“.

Spaghetti Kitchen препоръчва
Хотел Julen - www.julen.ch
Хотел The Chedi Andermatt - www.thechedi-andermatt.com
Хотел Wiesergut - www.wiesergut.com
Хотел Aurelio - www.aureliolech.com
Хотел Altapura - www.altapura.fr

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР