Йоана Буковска пред EVA

“Буковска-Давидова е новата ми истинска същност“, казва актрисата в интервю за ноемврийския ни брой

05 November 2015

Събрала смелост да заплува сама като свободен артист, актрисата Йоана Буковска напусна Театъра на армията, в чийто афиш името й фигурира 24 години.

Фотография Светослав Караджов
В откровено интервю пред списание ЕVA тя споделя, че една от причините да го направи е, че тялото й е казало „спри!“, реагирайки на минаването от роля в роля, от спектакъл в спектакъл, от турне в репетиция с пълно физическо изтощение. Другата причина е свързана с близнаците Вера и Любомир, на които Йоана иска да бъде пълноценна и всеотдайна майка в най-сладките им години. Но истинският, най-важният мотив за раздялата с щатното място в театъра е свободата да избираш с кого и какво да работиш. „Срещите и партньорствата, за които мечтая, могат да се осъществят само в независимо пространство, извън щата. Когато работя и лишавам децата си от времето ни заедно, искам да не е със стискане на зъби и да съм пълнеж в пиесите. Не мога година от година да бутам на щат и да чакам пенсия“ - казва Йоана, която вече по всичките си документи за самоличност е Буковска-Давидова и смята, че това име е нейната нова марка, новата й същност.

Тази „марка“ има своите любими роли, но за съжаление те не са в Театъра на армията. А новото предизвикателство за нея е „Г-ца Юлия“ в партньорство с Йосиф Сърчаджиев като режисьор в Театър 199. „Вече съм готова за сериозни роли, за моноспектакъл, ако щеш. Имам идеи. Търся съмишленици, защото само тогава се ражда стойностен театър. Имам свободата и увереността да кажа „здрасти, аз съм Йоана, много ми харесваш и ме вдъхновяваш като актьор и бих искала да работим заедно“. На хора като Валери Йорданов, Иван Бърнев, Леонид Йовчев, Фицата Аврамов, Владо Пенев, Иван Юруков, Ирини Жамбонас, Цветана Манева... Това е единственият смисъл за мен да си в тази професия в момента“ - добавя Йоана, превърнала реплика от ролята си на Коко Шанел в „Пролетно тайнство“ в свое верую: „Ако си роден без крила, не им пречи да израснат.“

Още за затворената страница в живота на Йоана, наречена щатно място в театъра, както и за кармичната й връзка с безвреме напусналия ни Чочо – само в EVA през ноември.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР