Лечение на детски зъби под наркоза

Тя спестява на децата и на родителите стреса от часове работа при множествен кариес, болка и разрушени зъби

Мариана Антонова 21 September 2015

Снимка: Клиника Dental Clinic Petar Duchev

Д-р Дучева, в какви случаи препоръчвате пълна упойка при лечение на детски зъби?

Д-р Цветелина Дучева
Обикновено родителите сами ни търсят, защото знаят, че детето им има сериозен проблем, или са насочени от наши колеги. В 90% от случаите става дума за физически и ментално здрави малки пациенти между 2 и 7 години с множествен кариес, разрушени дъвкателни зъби вследствие на вроден проблем с емайла и дентина или заради неправилни хранителни навици и орална хигиена.

Децата са с болка, нарушен сън, не могат да се хранят. Случва се и когато родителите водят детето си на профилактичен преглед или за конкретен проблем, да установим, че проблемът е множествен и е в доста напреднал стадий. Тогава обяснявам, че наркозата е за предпочитане и има показания, тъй като за час и половина, без детето да усети, могат да бъдат направени голям брой манипулации. Останалите 10% са деца с аутизъм или с вродени хронични заболявания или алергии, които изискват лечение под строг медицински контрол.  

Зачестяват ли случаите, при които е необходима пълна анестезия?

Кариесът е пандемия и децата са най-засегнати, затова апелирам за профилактика от най-ранна детска възраст. Пълната анестезия спестява стреса от часове работа в зъболекарския кабинет, но тя не е панацея, най-доброто за нашите деца е превенцията на кариеса.

Не се ли стряскат родителите, когато предложите детето им да заспи?

Повечето от родителите, които не са дошли при нас с тази идея, действително в първия момент се стряскат. Но когато им покажем какво точно правим – при нас на всяко дете, което се лекува под наркоза, се правят снимки на всеки етап от работата, когато видят мястото, където се извършва процедурата, и се срещнат със специалистите от анестезиологичния екип, в 80% от случаите предприемат тази стъпка. Много ги успокоява и разговорът с друго семейство, чието дете, наш пациент, вече е минало по този път.  

В Германия и САЩ в 90% от случаите на лечение със заспиване се използва райски газ.

Според последните проучвания райският газ влияе върху психическото развитие на децата в бъдеще. Ние сме избрали венозната анестезия с най-пречистените медикаменти, които в момента са на пазара. Процедурата се извършва под строг медицински контрол. За разлика от медицинския сън при възрастните пациенти, при децата се изключват рефлексите за гълтане и заспиването е на по-дълбоко ниво. Идеята е детето да спи без опасност да се събуди по време на интервенцията. Дишането се запазва в нормален ритъм.

По време на лечението детето не чувства болка, не плаче, не се дърпа, почти не отделя слюнка. Работи се с помощта на специална изолираща система, която предпазва устата и гърлото на малкия човек, не позволява и на слюнката да наруши херметичността на връзката фотополимер-зъб, което пък предотвратява образуването на вторичен кариес около тези възстановявания.

Проследявате ли децата след процедурата?

Задължително ги проверявам на първата седмица, на третия месец и след това искам да се срещаме на 6 месеца. Но това не е свързано с наркозата, а за да ремотивирам родителите да полагат грижи за добрата орална хигиена на детето. Болните зъби правят децата агресивни и хиперчувствителни. След като сме решили проблема, те са спокойни, усмихнати и щастливи.  

А как възприемат децата тази процедура?

Обикновено преди наркозата казвам на детето – когато се събудиш, Феята на зъбките ще ти ги е направила и те ще бъдат здрави, бели и чисти. Децата заспиват в ръцете на мама и се събуждат пак в нейните ръце. Разказват ни, че са сънували принцеси и рицари, а странно защо за всички след това аз ставам Феята на зъбките и ме наричат по малко име – д-р Цвети.

Най-фрапиращият ви случай на наркоза?

Най-тежкият беше на дете, което работих 4 часа. То нямаше навършени 5 години, а от 20 млечни зъба 19 бяха увредени. Най-фрапиращият  беше на двегодишно дете, на което биберонът от пеленаче беше топен в мед. В резултат всичките му пробили 16 зъба бяха с кариеси, като предните горни бяха така разрушени, че не се виждаха от венеца. Детето се хранеше само с пюрета и каши.

За повече информация: www.clinicaduchev.com, София, ул. „Г. С. Раковски“ 124 (сградата на Европейския парламент), тел. 087 880 30 99

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР