Млечните зъби се лекуват както постоянните

Съветва д-р Цветелина Дучева, детски стоматолог от Дентална клиника Петър Дучев

Мариана Антонова 14 August 2015

Д-р Дучева, от 12 години работите предимно с деца. Имат ли те правилни хигиенни навици и здравна култура?

Винаги казвам, че има какво да се желае. Кариесът е преносимо инфекциозно заболяване и като такова се нуждае от профилактика и лечение.
В Швеция само 4% от децата до 10 г. имат кариес. В България при деца на 12 г. се наблюдава кариес средно на 4 до 7 зъба, а всеки четвърти 18-годишен има загубен постоянен зъб. Затова създадохме и работим по програма, чиято основна цел е превенция и профилактика на ранния детски кариес.

Доста родители мислят, че за млечните зъби не е необходимо да се полагат сериозни грижи.

Млечните зъби трябва да се лекуват. Те имат коронка и корени като постоянните и се разрушават и болят като тях. При млечните зъби в повечето случаи кариесите се появяват между два съседни зъба и не могат да бъдат видени от родителите. Затова децата трябва да се водят на профилактичен преглед два пъти в годината. В нашата клиника всяка събота и неделя работим само с деца, защото потребностите на децата и на възрастните са различни. През уикендите по пода има шарени мозайки, лего, играчки, ние сме облечени в цветни униформи. Целта е малките пациенти да се чувстват като в детски център, а не в дентална клиника, и прегледите в повечето случаи правим, играейки с тях. На родителите подаряваме линийка на зъбното здраве. На нея може да се види от какво се нуждае детето във всеки период от зъбното му развитие. Примерно до 1 г. трябва да се запознае със зъболекар. При тези срещи даваме съвети на родителите как да мият зъбите на детето си, откога да започнат, какви средства за орална хигиена да ползват. От 3 до 6 г. е хубаво, ако има проблем със захапката, той да бъде диагностициран и да се мисли за корекция. На 6 г. е желателно да се направи първата професионална хигиена на детето, т.е. да му се почистят зъбите с четка и паста от нас. Това е времето, когато постоянните зъби започват да пробиват и целта е да обучим детето да бъде по-внимателно към здравето и хигиената им. Ако при прегледа се установи, че детето има проблеми със зъбите, обясняваме в какво ще се състои лечението и колко ще струва. Кога ще бъде направен всеки един от етапите на лечението, каква ще бъде продължителността, какво включва подготовката. Хубаво е децата да се водят при детски зъболекар, подготвен и мотивиран за работа с малки пациенти. Аз и екипът ми примерно сме се обучавали в детски стоматологични клиники с традиции в Европа и Украйна.

Какво се случва, ако не лекуваме развален млечен зъб?

Ако постоянният зъб пробива под развален млечен, няма как инфекцията да не се предаде и на него. Ако до развален млечен зъб е пробил постоянен, има вероятност да се увреди и той. Именно болен млечен зъб е една от причините първите постоянни зъби на децата – шестите, които изникват най-отзад зад млечните, когато детето е на 6 г., да се нуждаят от пломба. Много родители не знаят, че там ще пробие дъвкателен зъб, който изисква по-внимателно четкане.

Кога да започне миенето на зъбите на детето с четка и паста?

От 9-ия, 10-ия месец, когато то вече може да седи стабилно седнало. Четката трябва да се движи кръгово по зъбите.  
След третата година може да дадем на детето само да четка зъбите, но винаги след това трябва да проверяваме дали се е справило добре.
Особено във възрастта, в която се подменят зъбите, тъй като в този период челюстите нарастват и в пространствата между зъбите се задържа храна. Като правило миенето на зъбите вечер е задължително, а сутрин – препоръчително и това важи както за децата, така и за възрастните. Някои родители се престарават и ползват електрически четки, конци за почистване, вода за дезинфекция. Продуктът трябва да е съобразен с възрастта на детето и с неговите потребности и това най-добре ще прецени специалистът.

Вашият съвет за четката и пастата за зъби на децата?

При деца до 3 години четката да е с глава до 1 см, с мек косъм, в ярки цветове, във форма на играчка и да може да се държи стабилно в ръка. Трябва също да се подменя често, защото в началото децата я дъвчат и тя престава да изпълнява ролята, за която е предназначена. Тъй като децата до 3 г. гълтат пастата за зъби, в нея е желателно да няма флуор. В България по-голямата част от водите са с високо съдържание на флуор. И понеже той се добавя в детските млека, пюрета и храни, може да се предозира. Тогава постоянните зъби пробиват с кафеникави или яркобели петна, които са неестетични и в повечето случаи са по-податливи на кариес. При децата над 4-годишна възраст пастата може да съдържа флуор, защото той подпомага минерализацията на зъбите.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР