В стил прованс

Рататуй или проста селска яхния от Ница

Диана Шингарова 17 September 2015

Снимка: Диана Шингарова

Очите ми още пазят цветен “кадър“ от крайпътни гледки на сресани полета с лавандула, срамежливо кимащи слънчогледи, обширни лозя и сгушени каменни винарни. Kроасани със сладко от сицилиански портокали, хрупкави франзели, вълшебен рататуй, ароматни сирена и още много ярки вкусове и цветни картини допълват колажа от спомени за последното ми пребиваване в Прованс.

Диана Шингарова
Тези топли спомени и няколкото бутилки разкошно вино, което донесох от Прованс, ще сгряват спомените и вдъхновението ми да рисувам свободни и ярки картини. Ето рецепта за един вълшебен Рататуй, който опитах докато бях в Ница.

Рататуй

С името рататуй през XVIII век в района на Ница наричали простите селски яхнии. Първата публикувана рецепта за рататуй, както е известно ястието днес, е от книгата „Кухнята в Ница“ на Ейро. В нея той описва рагу̀ от патладжани, домати, тиквички и чушки.

Аз обожавам ястието топло, но в Ница се е случвало да ми го поднесат и като студена гарнитура на печено свинско.

Ето моята любима комбинация: запържете в масло или зехтин 2 глави лук, нарязан на едро, 3-4 скилидки чесън, 2 патладжана на кубчета, 2 тиквички на кубчета, 2 пиперки и 2 моркова. Обичам ястията ми да са изпъстрени с подправки и затова добавям винаги пръчка канела, 1-2 дафинови листа и 4-5 зрънца бахар.

Като се посготвят зеленчуците, добавете 500 мл доматен сок, 1 с.л захар, посолете и подправете с черен пипер, провансалски подправки. Поднесете с няколко листенца пресен босилек и ако сте в сезона на лавандулата, поръсете с лилави цветчета от ароматното растение.

Подправки от прованс

За 1 чаша от този богат на аромати и вкус микс смесете: по 2 супени лъжици розмарин, семена копър, чубрица, кервиз, мащерка, босилек, риган, цветчета лавандула, магданоз, естрагон, 1 ч.л. изсушен и смлян дафинов лист, салвия.

Само една лъжица от тези подправки ще ви даде невероятния пъстър, цветен и наситен вкус на Прованс

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР