Омар Шариф Великолепни

След раздялата със съпругата си през 1974 г. никога не се влюбва в друга жена... „Имах много кратки афери и нито една любов“, признава Шариф

Ирина Иванова 27 September 2021

Снимка: Getty images

На 10 юли 2015 светът научи, че легендарният актьор от филмите „Лорънс Арабски“ и „Доктор Живаго“ вече не е между живите. Причината – сърдечен удар, предшестван от продължително боледуване от алцхаймер

Само шест месеца преди това, с многократно по-скромен отзвук, изтече новината, че е починала кралицата на египетското кино Фатен Хамама, бивша съпруга на звездата. И двамата си отиват на 83 години.

Фатен има един брак преди и един след този с актьора, а Омар Шариф никога не се жени повторно. Според собствените му думи и след раздялата със съпругата си през 1974 г. никога не се влюбва в друга жена. „Имах много кратки афери и нито една любов“, признава Шариф в интервю.

Любовната история между двамата започва буквално пред камерите точно преди 60 години. На по 23 са, тя вече е звезда на египетското кино, което през 50-те години на XX век изживява своя „златен век“, а Омар Шариф е още почти неизвестен.

Имах много кратки афери и нито една любов
През 1954 г. Фатен Хамама започва да снима нов филм, за който обещава на продуцентите, че най-после ще се целуне с главния герой пред камерата. Естествено, египетските филми, както и индийските в онези години, че и днес, представляват основно разтърсващи сълзливи мелодрами. Звездата Фатен поставя едно-единствено условие – тя също да одобри актьора, с когото ще трябва да се целува. На кастинга канят Омар Шариф и той произнася монолога на Хамлет „Да бъдеш или да не бъдеш“ в оригинал. Кралицата на египетското кино не знае и дума английски, но много харесва черновеждия смугъл Хамлет-Шариф.

По това време Фатен все още е с известния египетски режисьор Езел Зулфикар, за когото е омъжена от 16-годишна и на когото до голяма степен дължи кариерата си. Двамата имат и дете. Така че когато Шариф застава пред нея, изстрелвайки гениалния Шекспиров въпрос „Да бъдеш или да не бъдеш?“, тази реплика се оказва съдбовна за Фатен.

Тя е тази, която трябва да направи голямата промяна, тя е тази, от която зависи ще я бъде ли, или няма да я бъде любовта им с Омар Шариф. Освен това, макар и кинозвезда, тя все пак е мюсюлманска жена. Да се реши на развод, да напусне съпруга си, на когото дължи много, да раздели детето си от баща му и всичко това в средата на 50-те в Египет – поредица от смели решения, които Фатен Хамама взима в името на новата си любов.

Двамата се женят през 1955 г. Живеят заедно в продължение на 19 години, снимат заедно поне 10 филма и, отвън погледнато, са щастливи. Омар Шариф, който е от християнско семейство, дори приема исляма в чест на любимата си. Бракът им му носи късмет.

През 1961 г. е поканен да участва в холивудската суперпродукция „Лорънс Арабски“ на режисьора Дейвид Лийн. Избират него, защото освен че е с арабски произход и съответната външност, говори и много добър английски. Научил го е още като дете в английското училище в Кайро, където майка му го изпраща, защото е... дебел. Логиката й е, че в английските пансиони храната по подразбиране е ужасна и синът й ще отслабне по естествен начин. Така се и случва, а освен че отслабва и научава английски, Омар Шариф се записва в училищния театър и така става актьор.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР