Мануел Пертегас

Смятат го за последния от ветераните на световната висша мода, който продължава да работи.

Ивайло Харалампиев 14 July 2004

Смятат го за последния от ветераните на световната висша мода, който продължава да работи. Никога не се е отказвал, но съвременният ритъм и новите маркетингови техники в модата го бяха превърнали в име по-скоро от златните страници на модната история, отколкото в лейбъл със съвременно звучене.

Така беше обаче до момента, в който Пертегас бе избран да сътвори роклята за “сватбата на хилядолетието” в Испания. На 22 май падна една от най-добре пазените тайни в кралството – булчинските одежди на Летисия Ортис минути преди да се врече на престолонаследника принц Фелипе и да се превърне от тв журналистка в принцеса на Астуриас. Събитието върна името на 87-годишния дизайнер Мануел Пертегас с главни букви в модните кръгове.

Мануел Пертегас е роден през 1917 г. в Олба, но от 10-годишен живее в Барселона. На 12 г. се явява на обява, че се търси помощник шивач. Легендата твърди, че първият му собствен модел е палто за сестра му, което сътворява на кухненската маса. През 1942 отваря първи бутик в Барселона, после и в Мадрид. През 1954 получава “Моден Оскар”, връчван от университета Харвард в САЩ. Превръща се в истинска модна икона. Обличал е Джаки Кенеди, Ава Гарднър, Одри Хепбърн, испанската кралица София. Вечната му муза обаче си остава Биби Самаранч, починалата вече съпруга на Хосе Антонио Самаранч. Жената на Пертегас е елегантна, изтънчена, хармонична. От дрехите му лъхат космополитност и класа.

Музеят за съвременно изкуство “Кралица София” подреди мащабна ретроспективна експозиция на патриарха на испанската мода. През юни в Музея на костюма в Мадрид му бе връчена почетната Златна Игла, една от най-престижните модни премии в Испания, раздавана всяка година от бизнес дамата Мария Роса Салвадор. Обаянието на свръх енергичния ветеран дори отне малко от вниманието върху другия носител на “Иглата”, Валентино Гаравани.

 
Как се вдъхновихте за роклята на Летисия Ортис?

Не търсих изненадваща или екстравагантна булка. Идеята ми беше да е по-скоро строга. Признавам, че бях напрегнат около работата по роклята. Всичките тези милиони очи, вперени в мен.

Не липсваха и традиционните критики, но като цяло получихте много добра оценка. Сега бихте ли променили нещо?

Не бих поправил нищо. Имах достатъчно време за работа. Реализирах идеята си така, както реших. Е, ако можеше да се иска, бих настоявал за малко по-хубаво време.

Награждават ви заедно с Валентино .

Аз съм един от големите почитатели на Валентино. И двамата гледаме на модата като на нещо голямо.

Личният ви код към толкова дълга и успешна кариера?

Никога не се отказах!

Направете една прогноза – отива ли си висшата мода?

Чувствам, че висшата мода отстъпва. Вече се правят повече сметки дали компенсира или не. Но колекции
все още се правят.

Мечтаете ли за още някаква награда?

До самата генерална репетиция винаги си един възел от нерви и умора. Но блясват светлините, ревюто започва и всичката умора за миг изчезва. Това е за мен голямата награда.

Сега ще си вземете ли няколко дни почивка?

Имам много натрупана работа през последните месеци. Усилието, което изисква подготовката на една колекция висша мода, е почти нечовешко. Ще се опитам сега да взема ваканция.

И дума не отваряте за отказване.

В момента не се чувствам подготвен да се откажа. Не мога просто...

А когато това все пак се случи?

Когато наистина си отида, ми се иска да бъде без много шум. С благодарност към всички.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР