Време за мисия

Том Круз е на 53, но изглежда като компютърно генериран персонаж – нито млад, нито стар, а някак безсмъртен. „Мисията невъзможна: Престъпна нация“ е от днес в кината, а аз искам да питам нещо Том.

Ирина Иванова 31 July 2015

Не знам защо създателите на петата част на „Мисията невъзможна“ толкова се възторгват от каскадата във филма, при която Том Круз виси от летящ самолет – и в интервюта я споменават, и на един от плакатите са сложили кадър от епизода с тази каскада. Лично аз с очите си видях през 1997 г. как Харисън Форд в ролята на американския президент (!!!) висеше на крилото на Еър Форс 1 в едноименния ужасно глупав филм, така че – нищо ново. Вярно, не беше на 3D, сигурно това е новото. Обаче Сандра Бълок в „Гравитация“ пък си вися в открития космос като се крепеше само на „пъпна връв“, свързваща я с кораба-майка – кой може да се сравнява с това?

Дори и да не си фен на „Мисията невъзможна“ – а аз не съм – все пак не може да не оцениш факта, че поредицата оцелява вече 19 години, а ако оцеляваш – значи си те бива. В случая значи, че матрицата е жива. Този път агент Итън Хънт (Том Круз) се изправя срещу себеподобни – също толкова добре обучени да изпълняват мисии невъзможни специални агенти, обединени в терористична организация, наречена Синдиката. Отрядът на Хънт е разпуснат по желание на новия шеф на ЦРУ (Алек Болдуин) и Итън е принуден да се укрива, а после – да влезе в битката. Но, забележете, в битката той не влиза сам, а рамо до рамо с една красива Илса (Ребека Фъргюсън32-годишна шведска актриса, която гледахме в ролята на кралица Елизабет в сериала „Бялата кралица“, излъчван съвсем доскоро и у нас). Всъщност от мисия на мисия сюжетът става все по-абстрактен и в общи линии служи за фон на брилянтни екшън сцени, преследвания с беемвета от свръхново поколение и супермотори, епични каскади и т.н. Както обаче справедливо отбеляза един колега: „Когато отиваш да гледаш „Мисията невъзможна“ не очакваш да гледаш „Жега“. Тоест отиваш да гледаш жестоко заснети и измислени каскади, а не сюжетни обрати и развръзки и развитие на персонажите. Все пак трябва да кажем, че режисьор и съсценарист е Кристофър Макуори, който преди години написа сценария за един култов и до днес филм – „Обичайните заподозрени“. Но не се превъзбуждайте от този факт, мисията тук е друга.

А аз отидох да гледам „Престъпна нация“ с надеждата, че най-после ще си отговоря на въпроса защо Том Круз се отказа от „актьорските“ филми и така категорично заложи на екшъните. Може би държи на имиджа си на модерна кинозвезда и не ще и да чуе повече за актьорската система на Станиславски и прочие отживелици. Все пак същият този Том Круз като съвсем млад направи изключителни роли в „Цветът на парите“ (редом с Пол Нюман), „Рейнман“ (редом с Дъстин Хофман), а после в по-зряла възраст - „Джери Макгуайър“ и „Ванила Скай“. И въобще – това е Том Круз, суперзвездата. Със сигурност съвсем неслучайно великият американски режисьор Били Уайлдър казваше навремето за него, че е най-добрият американски актьор от новото поколение. И Спилбърг се кълнеше в Круз. А ние сега обсъждаме каскадите му... Не знам. Не подценявам сложността на това да се поддържаш в перфектна физическа кондиция, когато си на 53, на колкото е той, нито безкомпромисната му харизма на екшън герой, напротив. Дори ще кажа, че най-любимият ми екшън въобще – „Истинска измама“ – е с негово участие (плюс Камерън Диас). Защо Том се отказа от ролите за възрастни? Дали пък не реши, че те са по-лъжливи и фалшиви дори от суперагента Итън Хънт и неговите невъзможни мисии? И дали пък не е точно така? А може би просто парите са повече.

Рекламната кампания на петата „Мисията невъзможна“ е мощна като биологично оръжие, направо като кемтрейлс :). Който оцелее – оцелее. Който не – ще се забавлява, понеже основната мисия на „Мисията“ е да бъде атракция за сетивата. Ако не се забавлявате – значи сте очаквал да гледате поне „Жега“. А това е грешка, голяма грешка.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР