Колагенът - лепило за пораснали

Колагенът прилича донякъде на „фантом в операта“. Всички са чували за него, но съвсем не всички знаят какво точно е

eva.bg 25 July 2015

Колагенът е основният белтък в съединителната тъкан на бозайниците. Той е хитроумното лепило, което слепва клетките ни. Името му идва от латинските думи kolla – лепило, и genno – раждам

В тялото ни има 28 типа колаген, най-често срещаните са тип 1 в кожата, сухожилията, кръвоносните съдове, органите, костите; тип 2 в хрущялите; тип 5 в косата. През целия живот колагенът в организма ни се обновява. Всичко би било чудесно, ако след 25-ата година процесът на обмяна не се забавяше, отначало бавно и незабележимо, после по-бързо и забележимо. Резултатът едва ли прави някого щастлив – меките тъкани и костите стареят, кожата изсъхва и се набръчква, косата губи лъскавина и здравина.

Добрите храни

Доказано е, че определени храни помагат за изработването на човешкото „лепило“. На първо място са телешкият език и черният дроб, после идват пилешкото, свинското месо (без сланина), рибата. От вегетарианските, помощници са бобовите култури, грахът, овесените ядки, елдата, пшеничените кълнове и бирената мая.

Също плодовете с много витамин С: ананас, портокал, киви и лимон, които задействат по-интензивното изработване на колаген. О, и добрата стара пача – тя е най-добрият източник, но е точно обратното на модерна храна. Дори и тези супергерои обаче не могат да възстановят на 100% синтеза на необходимото за организма дневно количество колаген – 7 г. Затова в страни с развита здравна култура като Япония и Германия от 10 г. насам се наложи приемането на чист колаген или на хранителни добавки с него.

Помощ от приятели

Колагенът е вторият най-голям компонент в тялото след водата. Докато през последните години всички чухме и разбрахме колко е важно да се пие повече вода, колко от нас са наясно с употребата на колагена? Използва се като съставка в кремове и козметични продукти, за да забавя стареенето на кожата.

Сред тях има действително работещи, тъй като учените успяха да смъкнат колагеновите молекули под 2000 далтона (единица за атомна маса) и те се абсорбират от кожата. При пиенето на течен колаген обаче въздействието върху кожата е само един от общо 20 благотворни ефекта върху целия организъм, като протекция и възстановяване на ставите и костите, укрепване на косата, заздравяване на ноктите и премахване на белите петна по тях, избелване на старческите петна по кожата, облекчаване на болката и триенето в ставите, поддържане кондицията на очите и мозъка.

Хубавото е, че течният колаген е без странични ефекти и негативни взаимодействия с лекарства и храни. Премиум продуктът Collagen Pro-Active например е 100% натурален, от чист източник. Той е подсилен с витамини В комплекс и минерали, и вече 9 г. хиляди хора по света разчитат на него за добрата си форма. Приемът на колаген е особено важен за спортуващите, защото активното натоварване износва по-бързо ставите и костите.

Collagen Pro-Active повлиява добре и при нарушен метаболизъм, наднормено тегло, целулит, ставни болки, артрит, остеопороза, счупвания и травми – доказано е чрез клинични проучвания.

Приема се лесно – дозата, която се взема вечер, 30 мин. преди лягане, се отмерва с капачката на бутилката или за по-лесно – с 2 супени лъжици. Напитката е гъста заради високата концентрация на колаген, затова може да се разтвори в сок или вода, хладки или студени. След последователен прием на 1 до 3 бутилки се почива най-малко месец или два.

Ресторанти за разкрасяване

Модата на т.нар. ресторанти за разкрасяване тръгна от Япония преди около 2 г., но напоследък се прехвърли и в Европа. Готвачи като лондонския шеф Ян Пенгели разтапят колагена и го превръщат в желе, което добавят основно към месни и рибни ястия. Но има и колагенови кифлички, сладка и конфитюри. Идеята е – колкото повече колаген в храната, толкова по-малко бръчки на лицата. Нищо чудно, че интересът е голям, а клиентите определят ястията и като изненадващо вкусни. Всъщност колагенът няма специфичен вкус, макар че според някои нагарчал съвсем леко.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР