Той е сред най-големите колекционери на изкуство

eva.bg 11 July 2015

Снимка: getty images/guliver

Леонардо Ди Каприо е не само топактьор, но и топколекционер на изкуство. Актьорът намери място в годишната класация на списание ARTnews. Тя включва 200 имена на най-големите колекционери, сред които за първи път попада и Ди Каприо. Въпреки че звездата рядко говори за тази своя страст, той е известен с това, че има впечатляваща колекция с произведения на съвременното изкуство, редки книги, комикси и дори фосили.

„Една от първите му големи покупки бе картина на Basquiat“, съобщава списанието. Смята се, че в колекцията му има още произведения на Picasso, Takashi Murakami, Ed Ruscha, Andreas Gursky, Sarah Lucas и Elizabeth Payton. Той е редовен посетител и клиент на изложението Art Basel в Швейцария и Маями. На последното издание през декември миналата година актьорът похарчи един милион долара. Голяма част от тях отидоха за творба на Франк Стела от 1973 година.

Преди време на търг през 2007 година пък за малко да се сдобие с череп на тиранозавър на 67 милиона години, но в последния момент Никълъс Кейдж успя да бие офертата му и предложи $270 000, наддавайки по телефона.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР