Брадли Купър - арогантният хлапак на Холивуд

За зависимостите, жените, баща му и свръхамбицията

Ирина Иванова 31 May 2015

Снимка: getty images/guliver

Преди известно време актрисата Дженифър Еспозито, първата (и единствена досега) съпруга на холивудската звезда Брадли Купър, издаде автобиографията си, в която описа бившия си мъж като „забавен, интелигентен, самонадеян, арогантен и майстор манипулатор“. Двамата се женят през 2006 г. и се развеждат още на следващата, а Дженифър и до днес не може да прости на Брадли, че... не се е съобразил с нейния безглутенов хранителен режим. Не това, разбира се, е причината за развода им. Точно в онзи период Брадли току-що се е отървал от тежките си зависимости от дрогата и алкохола и се втурва да наваксва пропуснатото в кариерата си. За него е известно, че е свръхамбициозен.

Момчето с кораловосините очи, което на 5 януари навърши 40, е родено във Филаделфия, баща му е финансов брокер в „Мерил Линч“ и осигурява на сина си образование в престижен частен университет. Така че Купър е един от малкото холивудски актьори интелектуалци, владее перфектно френски и специализира английска литература. Баща му е истински киноман и още в невръстна възраст му показва всички филмови класики. Брадли се влюбва в киното завинаги.

Започва работа още на 15-годишна възраст като помощник-сервитьор в гръцки ресторант. Оттогава именно датират и проблемите му с дрогата и алкохола. В началото всичко е на майтап, но се стига до момента, в който Брадли – 26-27-годишен, вече завършил престижното The Actors Studio Drama School (като сам си е изкарал почти 40 000 долара за таксата) и с няколко роли в добри филма зад гърба си, се озовава на някакво парти, напива се до безпаметност и започва да си удря главата в бетонния под, за да покаже колко е здрава. От тази случка помни само как от главата по цялото му лице и тяло рукнала кръв, но той продължил да я удря... Следващият му спомен е как седи в болницата с ледени компреси около главата и гледа как лекарите подготвят инструментите, за да го шият. А когато видял и лицето на баща си до леглото си, изпитал неописуем, дълбок срам. Твърди, че от 2004 г. е чист като сълза.

Първият му голям успех е с комедийната трилогия „The Hangover: Последният ергенски запой“, за третата част на която през 2011 г. Купър получава хонорар от 15 000 долара. Същата година е избран и за най-секси мъж на планетата от сп. People. Така и не успява да се зарадва на успеха си, понеже това е и годината, в която губи баща си. Купър-старши си отива след дълга и тежка битка с рак на белия дроб. За Брадли Купър това е преломен момент. „Спомням си как седях на леглото до баща ми, държах ръката му, гледах го, дишах заедно с него и в един момент усетих последния му дъх и... той си отиде“, разказва звездата. Сега носи венчалния пръстен на баща си и никога не го сваля. Вярва, че ще му донесе късмет в любовта.

Таблоидите свързват Брадли с някои от най-красивите жени в Холивуд като Камерън Диас и Зоуи Салдана, но най-известната му връзка без съмнение е с Рене Зелуегър. Връзката им продължава две години и приключва през същата онази фатална 2011-а. Въпреки спекулациите, че вина за раздялата им има друго увлечение на Брадли, повечето източници твърдят, че в един момент самата Рене – с пет години по-възрастна от Купър – се уморила да се бори за връзката им. През двете години, прекарани заедно, Зелуегър зарязва кариерата си и се посвещава изцяло на Брадли, като го следва неотлъчно при пътуванията му. И когато иска от него да направи поне минимален компромис с програмата си, за да може и тя да се отдаде на своята кариера, той категорично отказва. Уж се разделят като приятели, но според някои Рене така и не се съвзема напълно.

В три последователни години Брадли Купър изигра три изключителни роли – на свръхчувствителен млад мъж с биполярно разстройство в „Наръчник на оптимиста“ (с номинация за Оскар), на манипулативен ФБР агент в „Американска схема“ и на американския пехотинец Крис Кайл във филма на Клинт Истууд „Американски снайперист“ (втора номинация за Оскар – от тази година). В момента той играе на сцената на легендарния лондонски Уест Енд Тиътър в спектакъла „Човекът слон“ по едноименния филм на Дейвид Линч, един от любимите на баща му.

Преди време Брадли дори се премести да живее в Лондон и причината не беше единствено „Човекът слон“, но и момичето мечта – англичанката Суки Уотърхаус, топмодел и актриса, със 17 години по-млада от него, дъщеря на световноизвестен пластичен хирург. Брадли и Суки бяха заедно две години, но наскоро се разделиха. И момчето с кораловосините очи побърза да й намери достойна заместничка - бившата половинка на Роналдо Ирина Шейк.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР