Домашна корни закуска

Светът полудя по т.нар. „корнита“, или raw bars – микс от сурови зърнени храни, ядки, мед или подсладител и плодове. Те са суперхрана, защото зареждат с много енергия при консумирането на малки количества. Как да си приготвим здравословно корни у дома?

Елеонора Чолакова 17 May 2015

Има една малка тайна – важно е да съчетавате храните от таблицата така, че да ви е вкусно. Разбърквате сместа и ако ви се стори суха и това затруднява „слепването“, добавяте топъл чай или вода. Оформяте топчета или блокчета, които може да поръсите със смлени ядки, кокосови стърготини или какао.

За да получите 20-25 броя корни с форма на големи бонбони, ползвайте 200-250 грама от зърнените култури, шепа плодове, 15-20 броя от по-едрите ядки или аналогично количество от семената, 1 супена лъжица от енергийната храна, 1 или 2 супени лъжици от продуктите за подслаждане, 1-2 супени лъжици от маслата, щипка или две от подправките.

Основната съставка е зърнената култура, като за предпочитане са целите зърна, едро смлени (изглеждат като пресовани) или трици. Измийте, нарежете на ситно и добавете сладки и месести плодове. Ядките е добре да бъдат сурови, може да ги включите ситно смлени или по-едро счукани. Те са източник на качествени мазнини и минерали, като магнезий, мед, фосфор, селен, калий, цинк; въглехидрати и витамини А, Д, Е, К, С.

Не злоупотребявайте с продуктите, определени като енергийна храна. Ако сте на диета, разчитайте само на сладостта на плодовете.

Предпочитайте маслата да са студено пресовани. За щипка удоволствие добавете сурово какао и естествена ванилия, а не познатия ни ванилин, който е изцяло изкуствена съставка.

И най-важното – експериментирайте смело с вкусовете.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР